19 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara14°C
  • İzmir16°C
  • Berlin7°C

KDP: KİMSE KÜRTLERİN YERİNE KARAR VEREMEZ

Kürdistan Demokrat Parti (KDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, Irak’ta yeni hükümetin kurulması çalışmaları ve Kürtlerin katılımıyla ilgili, “Hiç kimse Kürtlerin yerine karar veremez” dedi.

KDP: Kimse Kürtlerin yerine karar veremez

18 Şubat 2020 Salı 14:39

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin istifasından sonra, ülkede yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi’nin kabinesini bağımsız isimlerden oluşturmasıyla ilgili süreç devam ederken, KDP’den de konuyla ilgili açıklama geldi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Mirani, yeni hükümetin oluşturulması konusuna KDP olarak değil, Kürt penceresinden baktıklarını söyledi.

Mirani ayrıca, bugün Kürdistani partilerinden oluşan bir heyetin Bağdat'a giderek burada Sünni ve Şii partileriyle bir araya geleceğini belirtti.

Bağdat’ta hiç kimsenin Kürdistani taraflar yerine karar veremeyeceğini belirten Mirani, “Ancak kendimiz isim vererek bu kişiler bizim bakanlarımızdır demeliyiz” şeklinde konuştu.

Öte yandan dün K24’e konuşan Kürdistan Parlamentosu Sekreteri Muna Kahveci de, “Irak Anayasası’nda Kürdistan Bölgesi’nin kendi özellikleri var. Anayasaya göre hareket edilmesi gerekiyor.

Yeni hükümette bakan olarak belirlenecek isimlerin resmi kurumlar tarafından belirlenmesi lazım. Çünkü Kürdistan Bölgesi’nin resmi kurumları var” demişti.

Geçtiğimiz günlerde Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Irak Parlamentosu’ndaki Kürt temsilcilerle bir araya gelmiş ve Bağdat’la müzakerelerin Kürdistan Bölgesi’ndeki resmi kurumlar tarafından yürütülmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Başbakan Mesrur Barzani de Allavi’nin kabinesindeki Kürt bakanları resmi kurumların belirlemesi gerektiğini açıklamıştı. Kürdistan Parlamentosu da Başbakan açıklamasına destek vermişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.