05 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara11°C
  • İzmir14°C
  • Berlin15°C

KCK'DEN BAŞBAKAN'A YANIT: GERİ ÇEKİLME İÇİN YASAL DÜZENLEME LAZIM

KCK, bir açıklama yaparak, Erdoğan'ın "PKK'lilerin silahlarını bırakıp gitmeleri" yönündeki açıklamalarına cevap verdi.

KCK'den Başbakan'a yanıt: Geri çekilme için yasal düzenleme lazım

30 Mart 2013 Cumartesi 16:18

KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı bir açıklama yaparak, Başbakan Erdoğan'ın "PKK'lilerin silahlarını bırakıp gitmeleri" yönündeki açıklamalarına cevap verdi. Açıklamada PKK'nin geri çekilmesi için yasal zemin yaratılması ve sürecin kalıcı olması için somut bazı adımların atılması gerektiği kaydedildi.

KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır Newroz’unda yaptığı açıklamanın ardından KCK’nin 23 Mart tarihinden itibaren ateşkes konumuna geçtiği kaydedilerek, buna karşın AKP hükümetinin henüz Kürt tarafından gelen adımlara denk düşen nitelikte somut adımlar atmadığı kaydedildi. 

"Yasal zemin yaratılmalı"

ANF'nin haberine göre KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Başbakan Erdoğan’ın bir televizyon kanalında yayınlanan bir programda güçlerimizin silahlarını bırakarak sınır dışına çekilecekleri yönündeki açıklamaları inanıyoruz ki, ilgili tüm taraflarca dikkatle izlenmiştir. Her şeyden önce Erdoğan’ın kullandığı dil ve üslup sanki her şey tek taraflı ve kendi inisiyatifinde gelişebilecekmiş gibi yanlış ve olumsuz bir algı yaratmaktadır. Oysa süreç tek taraflı değil, Önderliğimizle devletin yaptığı görüşme ve müzakereler sonucunda karşılıklı adımların atılmasıyla ancak gelişebilecektir. Erdoğan’ın iddia ettiği tarzda bir geri çekilme durumu Hareketimizin gündeminde değildir. Devlet tarafından gerekli adımların atılması, bu temelde yasal ve olumlu bir zeminin yaratılması sonucunda güçlerimizin geri çekilme durumunun gündeme gelmesi mümkün olacaktır. Bunun için gerilla güçlerimizin ikna olabileceği somut bazı pratik adımların atılması sürecin kalıcı ve sağlıklı gelişebilmesi açısından zorunludur”

"Kullanılan üslup sürece hizmet etmiyor"

Erdoğan’ın Kürt sorununun ismini bile anmadan sürekli “terör“ ve “terörist“ kavramlarını kullanması hükümetin süreç karşısındaki samimiyeti ve ciddiyeti konusunda kuşku ve soru işaretleri yarattığına da işaret edilen açıklamada bu tür üslup ve yaklaşımların barış ve çözüm sürecine hizmet etmediğinin altı çizildi. 

"Erdoğan'ın açıklamaları sürecin ruhuna denk düşmüyor"

Erdoğan’ın Öcalan’ın tutukluluk koşulları ile ilgili yaptığı açıklamalara da değinilen açıklamada şunlar kaydedildi: 

“Türkiye devleti mevzuatında her tutuklu ve hükümlünün televizyon, havalandırma vb. haklardan yararlanma durumu vardır. Önderliğimizin bu haklardan on dört yıl gecikmeli olarak yararlanmasını Erdoğan’ın sanki Önderliğimizden bir şeyler alma karşılığında izah etmesi ve bunu bir lütuf olarak yansıtması belirtmek durumundayız ki, ne sürecin ruhuna denk düşmekte, ne de politik ahlakla bağdaşmaktadır. Bir başbakanın aslında son derece insani ve doğal bir hak olan televizyon izleme vb. bazı durumları suiistimale açık bir zihniyetle yorumlayıp tepki yaratacak algılara neden olması ne başbakan olma konumuyla ne de bu hassas ve kritik sürecin ruhuyla örtüşmemektedir. Zira içine girilen süreç bütün bunların ötesinde halklarımızın geleceğini doğrudan belirleyecek kadar önemli bir süreçtir. Ortada Kürt sorunu ve Türkiye'nin demokratikleştirilmesi gibi tarihi önemde ciddi bir sorun varken, çözümü geliştiren bir tutumun esas alınması ve buna uygun tarihsel bir sorumlulukla yaklaşılması sürecin olumlu yönde gelişmesi açısından önemlidir. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.