22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara14°C
  • İzmir19°C
  • Berlin3°C

KAYDI HATALI İLAÇLAR, AÇIKLANDI

Sağlık Bakanlığı karekodlu, üretilerek eczanelere verilen ürünlerle ilgili, sisteme kaydedilmeme veya kayıt tutarsızlığı tespit edilen ilaç listesini firmalara iletti.

Kaydı hatalı ilaçlar, açıklandı

26 Mayıs 2010 Çarşamba 13:06

Sağlık Bakanlığı İlaçve Eczacılık Genel Müdürlüğü, İlaç Takip Sistemi (İTS) başladığından bu yana "karekodlu" üretilerek eczanelere verilen ürünlerle ilgili, sisteme kaydedilmeme veya kayıt tutarsızlığı tespit edilen ilaç listesini firmalara yayınladığı bir duyuruyla iletti.

 Genel Müdürlüğün "http://www.iegm.gov.tr" adresinden "İlaç firmaları için önemli duyuru" başlıklı bölümde yer alan listede, kayıt tutarsızlığı oluşan 786 kalem ilaçta toplamda 31 bin 866 adet kutuda, firmalarca kaydı yapılmamış 878 kalem ilaçtan da toplam 80 bin 826 adet kutuda hataya rastlandı.

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Sağlık Bakanlığı, firmaların hatalarını açıklıyor, listeler yayınlıyor. Ancakbu ilaçları İTS onayı olmadan hastalarına veren eczacıların ne yapacağı konusunda sessiz kalıyor" eleştirisinde bulundu.

Saydan, "Eczanelerin, Sosyal Güvenlik Kurumu reçetelerini ve Yeşilkart reçetelerini henüz İlaç Takip Sistemi'ne bildirmediği ve Bakanlığın yayınladığı hatalı kayıtlara ilişkin rakamların perakende satış bildirimi yapılan ilaçlar olduğu düşünüldüğünde, önümüzdeki günlerde bu hata oranının milyonlarca kutu ilaca ulaşacağı tahmin ediliyor" dedi.

"Hatalı kayıt oranları 10 kat daha artacak"

İTS uygulamasına başlanılmadan önce TEİS olarak, İlaç Takip Sistemi'nin yeterli alt yapısının bulunmadığını, depoların sisteme dahil edilmediğini yetkililere ilettiklerini belirten Saydan, şunları kaydetti:

"Bakanlık tarafından ilaç firmalarına yayınlanan bu duyuru içerisindeki hatalı kayıtlı gözüken binlerce kutu ilaç haklılığımız ortaya koymuştur. Yayınlanan listelerde, kayıt tutarsızlığı oluşan 786 kalem ilaçta toplamda 31 bin 866 adet kutuda, firmalarca kaydı yapılmamış 878 kalem ilaçtan da80 bin 826 adet kutuda hataya rastlandığı bildirilmiştir. Ancak söz konusu listeler, henüz Sosyal Güvenlik Kurumu reçetelerimiz ve Yeşilkart reçetelerimizinbildirimi ve İTS onayı yapılmadığı için sadece perakende satış bildirimleri üzerine belirlenen listelerdir."

Perakende satışların, satılan ilacın azami yüzde 10'luk bir dilimini kapsadığını ve eczanelerdeki ilaçların halen yüzde 60'ının karekodsuz olduğunu anımsatan Saydan, 1 Haziran'da fatura sonlandırma esnasında sisteme kayıtlı olmayan ilaç sayısının ve hatalı kayıt oranlarının en az 10 kat daha artmasını beklediklerini söyledi.

Ayrıca 1 Haziran'dan itibaren Danıştay kararına rağmen karekodlu olmayanilaçların verilemeyecek olmasının da bir takım sıkıntılara yol açacağını öne sürdü.

Sağlık Bakanlığı tarafından firmaların hatalarının açıklandığını velistelerin yayınlandığını ifade eden Saydan, "Ancak bu ilaçları vereneczacıların ve 1 Haziran'dan sonra bu tür ilaçları alamayacak vatandaşlarımız vebiz eczacıların ne yapacağı konusunda sessiz kalmaktadır. Zira, halen bu listedeyer alan sorunları bulunan ilaçlar depolardan eczanelerimize gelmekte ve eczaneraflarımızda bulunmaktadır" diye konuştu.

"Hiçbir kesim ilaç takip sistemine hazır değil"

Saydan, şu an için hiçbir kesimin ilaç takip sistemine "hazır olmadığını" savunarak, hataları liste halinde açıklamanın ve bu ilaçları'kusurlu' olarak kabul etmenin çözüm olmadığını söyledi.

Yapılan açıklamalarla firmaların sisteme hazır olmadığının bakanlık tarafından da teyit edildiğini ifade eden Saydan, "Çözüm açıklanan hataların maliyetini eczacılara yıkmak olmamalı, 1 Haziran konusunda Danıştay'ın kararına uyularak geçiş süreci sağlıklı bir periyoda yayılmalı ve endişe ile bekleyeneczacı kamuoyu ve vatandaşlarımız rahatlatılmalıdır" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.