22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Diyarbakır7°C
  • Ankara12°C
  • İzmir15°C
  • Berlin2°C

KART DOLANDIRICILIĞI TARİH OLUYOR

Kredi kartını kopyalama girişimini bundan böyle POS cihazlarına yerleştirilen casus yazılımlar haber verecek.

Kart dolandırıcılığı tarih oluyor

12 Ekim 2010 Salı 13:35

Alışverişte şifreli dönemin başlamasından sonra dolandırıcıların POS cihazları üzerinden kredi kartlarını kopyalaması, kart üreticilerini yeni tedbirler almaya sevketti.

Zaman'ın haberine göre, sektörün önde gelen şirketlerinden Visa ve Mastercard, 2011'de POS makinelerini içine casus parça yerleştirilmiş yeni cihazlarla değiştirecek. Bu parça sayesinde suiistimaller anında bankaya bildirilecek ve işleme onay verilmeyecek.

Teknolojinin bankacılık hizmetlerinde yaygınlaşması ile bankalar geleneksel olmayan güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya geldi. Dünyayı çipli kart teknolojisiyle tanıştırmakta öncü olan Türkiye ve İngiltere sorunu büyük ölçüde kontrol altına aldı. Hâlâ manyetik alanlı kart kullanmaya devam eden Amerika gibi ülkeler ise çipli kartlarla yeni tanışıyor. Dünyanın lider kredi kartı şirketlerinden Visa ve MasterCard, artık PSI (veri güvenlik standartı) onaylı denilen bir sisteme geçilmesini istiyor. Türkiye de tüm dünyayla birlikte 2011'de bu sisteme geçecek.

Bu sistem sayesinde POS cihazı içerisine yerleştirilen casus parça ile kredi kartı bilgilerini çalmanın önüne geçilecek. Türkiye pazarına yeni POS cihazlarını sunmaya hazırlanan yerli sermayeli Verisoft'un Genel Müdürü Onur Alver, bu cihazlar sayesinde kablosuz ödeme ve temassız kartların çalışmasını da sağlayacaklarını kaydetti. 2012'den sonra kredi kartlarının da değişmeye başlayacağını belirten Onur Alver, yeni sistemin ipuçlarını şu sözlerle anlattı: "Şimdiki sistemde kripto, banka merkezinde. Yeni sistem içerisinde ilave bir kripto işlemci olacak. Böylece kriptolar arasında doğrulama olacak. Aynı zamanda kart dinamik imza üretecek. Şu an dünyada bulunan kredi kartlarının yüzde 90'ı bu sisteme göre güvenli değil. 2012'den sonra kredi kartları üzerindeki zafiyetler giderilmiş olacak."

Türkiye'de kart teknolojilerinin çok ileri düzeyde olmasının yurtdışına teknoloji ihraç etmelerinde büyük önemi olduğuna dikkat çeken Onur Alver, Bosna-Hersek'te, Türkiye'deki Bankalararası Kart Merkezi (BKM) benzeri bir kuruma ulusal kart merkezi kurduklarının da bilgisini verdi. Alver, Uzakdoğu ve Ortadoğu'dan ortaklık ve satın alma teklifleri aldıklarını ve görüşmelerin devam ettiğini de sözlerine ekledi. Verisoft, 22 ülkede 30 bankaya, 15 milyondan fazla kredi kart kullanıcısına hizmet veriyor. 12 milyon dolar ciroya sahip şirket, havaalanlarındaki otoparklarda kart okuma sistemleri, içecek makineleri, TAV için geliştirilen Pasaport Kart, Total'in bütün kart sistemlerini geliştirmiş. Halen Türk Silahlı Kuvvetleri için yüksek güvenlikli kimlik kartları üzerinde çalışıyor.

ŞİFRE DE YETMEZSE SIRADA DAMARLARI TANIYAN KARTLAR VAR

Çip kullanılmayan ülkelerde kart bilgileri çalınan müşterilerin kartlarının kopyalandığını bildiren Onur Alver, şifrenin dahi yeterli olmadığı için yakında biyometrik (parmak izi-retina taraması) sisteme geçilmesinin zorunlu olacağını vurguladı. Türkiye'de biyometrik uygulamalar üzerinde çalışan iki banka, parmak izi yerine parmak damarlarını bile tanımlayan sistemler geliştirdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.