25 Nisan 2024
  • İstanbul22°C
  • Diyarbakır24°C
  • Ankara26°C
  • İzmir22°C
  • Berlin10°C

KARABAĞ’DA SAVAŞI SONA ERDİRECEK ANLAŞMA İMZALANDI

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan liderleri Karabağ savaşını sonlandırma anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında Ermenistan’ın Karabağ çevresindeki topraklardan çekilmesine paralel olarak ‘Rus barış gücü’ bölgeye konuşlanacak.

Karabağ’da savaşı sona erdirecek anlaşma imzalandı

10 Kasım 2020 Salı 09:54

Rusya’nın arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistan, Karabağ ve çevresinde Eylül ayında başlayan çatışmaların sonlandırılmasına dair bir anlaşma imzaladı.

Binlerce insanın hayatını kaybettiği tahmin edilen çatışmaların sonlandırılmasına dair anlaşma kapsamında, Ermenistan Karabağ çevresindeki topraklardan çekilecek, Karabağ’da ise iki taraf elindeki toprakları kontrol etmeye devam edecek.

Ermenistan’dan Karabağ’a ve Nahçıvan’dan da Azerbaycan’a birer koridor açılacak, bölgeye yaklaşık iki bin Rus askeri konuşlanacak.

‘Rus barış gücü’ beş yıllığına bölgede olacak, tarafların itiraz etmemesi durumunda bu süre uzatılabilecek.

Azerbaycan’a ait topraklardan Kerbecer 15 Kasım, Ağdam 20 Kasım, Laçin ise 1 Aralık’a kadar Bakü yönetimine teslim edilecek.

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, anlaşmanın beşinci maddesi kapsamında bölgede hem Rus hem de Türk askerlerinin ‘barış gücü’ görevinde bulunacağını, Türkiye’nin resmen bu bölgenin geleceği ve ateşkeste rol oynayacağını söylese de, imzalanan anlaşmada Türk askerlerine dair bir ifade bulunmuyor.

Karabağ ve çevresinde yerlerinden edilmiş siviller ise Birleşmiş Milletler (BM) Sığınmacılar Yüksek Komiserliği gözetiminde evlerine geri dönecek.

Erivan’da protestolar, Bakü’de kutlamalar

[Crowds in Armenia's capital demanded the resignation of Prime Minister Nikol Pashinyan]

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada “Karabağ’daki krizin uzun vadeli ve kapsamlı bir çözümü için” ilk adımın atıldığı yorumunda bulundu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, anlaşmayı imzalamanın kolay olmadığını belirterek, “Bu anlaşma halkımız için inanılmaz derecede acı verici” dedi.

Paşinya, bunun savaşın gidişatı karşısında sahadaki uzmanlarla görüşmeler sonucu imzalandığını belirtti.

Karar Ermenistan’ın başkenti Erivan sokaklarında protestolara yol açtı. Bazı protestocular devlet binalarını işgal etti.

Parlamento binasına giren protestocular, milletvekillerinin oturdukları koltukları fırlattı ve “İstifa edin” sloganları attı.

Bunun üzerine bir açıklama daha yapan Paşinyan, anlaşmayı kabul etmek dışında başka bir şansı olmadığını söyledi.

Azerbaycan sokaklarında ise kutlamalar vardı.

Azerbaycan lideri Aliyev, “Bu anlaşmada Dağlık Karabağ’ın statüsü hakkında tek bir kelime yoktur. Ne oldu Paşinyan? Cehenneme gitti statü, olmayacak” ifadelerini kullandı. (Karınca, BBC Türkçe, AFP)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.