30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara21°C
  • İzmir23°C
  • Berlin24°C

KARA KARTAL UÇAMAZ DA DOĞAN UÇABİLİR Mİ?

Bir kuş olarak Doğan'ın uçmasında hiçbir sakınca yoktur. Ama uçan eğer bir kuş değil de bir şirket hissesi ise o zaman sakınca durumu değişir.

Kara Kartal uçamaz da Doğan uçabilir mi?

03 Kasım 2009 Salı 10:22

Bir kuş olarak Doğan'ın uçmasında hiçbir sakınca yoktur. Ama uçan eğer bir kuş değil de bir şirket hissesi ise o zaman sakınca durumu değişir.

Borsada "hissenin uçması", endeksin aksine oldukça sert yükseliş yaşayan şirketler için kullanılan bir deyimdir.

Kuş olarak uçmasında sakınca görülmeyen Doğan'a karşılık ilginç olan, vergi cezaları ile başı dertteki Doğan Grubu şirketlerinden bazı hisselerin uçması oldu.

Milyarlarca liralık vergi cezaları kapıda bekliyor. Kim nereden ne gibi tahsilât yapacak belli değil. Ama medya şirketleri adeta uçup duruyor.

SPK'nın yeni Başkanı Prof. Dr. Vedat Akkiray bir dönem Beşiktaş hisselerinde yaşan uçuşların ardından "anında müdahale ederiz, işleme kapatırız" deyivermişti. Hatta Akkiray "bu uçuşlardan sonra yapılan ceza duyurularının bir şeyi değiştiremediğini" söyleyerek anlık müdahalenin önemini vurgulamıştı.

Bundan sadece 7 gün önce Doğan Gazetecilik hisseleri 1,60 TL'deydi. Dün ise 3,62 TL'de ve satıcı yoktu.

Sadece yedi günde Doğan yüzde 126 uçtu.

O yedi günde ise İMKB-100 yüzde 7,8 düştü.

Borsa düştü, Doğan uçtu.

Kara Kartal olunca borsada uçamaz denilen şey, Doğan olunca uçması serbest mi oluveriyor? Açıkçası bilmiyoruz, ama bildiğimiz bir şey var ki borsada Doğan'ın açıklama esnekliği ciddi bir takip gerektiriyor.

DOĞAN NEDEN UÇUYOR?

Doğan Grubu iki hafta önce son gün bir açıklama yollayarak medya şirketlerinde yeni ortaklık veya satış olasılıklarını değerlendireceklerini bildirmişti. Bu açıklamanın hemen akabinde bu sefer "devletlumuzla uzlaşma yolunu açıyoruz" dedi.

Borsacılar iki açıklamayı birleştirerek şu ihtimali ortaya çıkarmış olabilirler: "Doğan Grubu satarak küçülecek".

Evet, geçmişte Doğan'ın Dışbank veya Petrol Ofisi gibi borsa fiyatından çok daha yüksekten şirketlerini sattığı biliniyor.O zaman böyle bir olasılık Doğan Gazetecilik için de elbette satın alınabilir. Ama bugün Doğan aynı Doğan mı? Yani o zaman satmayacağım dese hiçbir şey olmaz denilen Doğan ile bugün uzlaşmada paraya olan ihtiyacı ne olacak? OMV neden POAŞ almam dedi ki, ucuza kapatmak için mi? Bilmiyoruz…

Biliyoruz ki;

Borsada Kara Kartal'a yasaklanan uçuş şimdilik Doğan'a serbest. Doğan uçabilir, ama asıl soru konabilir mi? Hani burada uçmasını değil de konmasını bilmek önemlidir.

Acaba yer kule izin verecek mi? Havalanmaya ses çıkarılmadıysa, konmaya da izin verilecek anlamına mı geliyor?

Son bir soruyla yazımızı kapatalım: Küçülen şirketin değeri artar mı, artarsa nasıl artar? Acaba küçülen şirketin de sermayesi silinip, yeniden yeşersin serpişsin diye sermayesi silindikten sonra halktan para toplamasına da izin verilir mi?

İbrahim Kahveci - Yeni Şafak

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.