26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara22°C
  • İzmir17°C
  • Berlin6°C

JAMES JEFFREY: GÜVENLİ BÖLGE KONUSUNDA BİR ANLAŞMA YOK

​Rudaw, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in, güvenli bölgenin Türkiye ve ABD tarafından denetleneceğini söylediğini duyururken, Amerika'nın Sesi ise, Jeffrey'in "Güvenli bölge konusunda henüz bir anlaşma yok" dediğini aktardı.

James Jeffrey: Güvenli bölge konusunda bir anlaşma yok

01 Ağustos 2019 Perşembe 23:50

Suriye'de kurulması planlanan ancak kontrolünün hangi ülkede ya da ülkelerde olacağının tartışıldığı, Türkiye'nin ise, oluşturulması halinde tam yetki ve denetim için ABD ile pazarlıklar yürüttüğü güvenli bölge ile ilgili, Rudaw'dan önemli bir iddia geldi.

Rudaw, Jeffrey'in Washington'da düzenlenen basın toplantısında, güvenli bölge ile ilgili Rudaw'ın sorularına verdiği yanıtta, olası bir güvenli bölgenin Türkiye ve ABD tarafından denetleneceğini söylediğini aktardı.

Ancak Amerika'nın Sesi, Jeffrey'in, "... bir yandan da PKK ile ilgili endişeler var. Henüz güvenli bölge konusunda anlaşmaya varmadık. Temaslarımız sürüyor. Kaygıları dengelemeye çalışıyoruz. Bir taraf önemli bir yerel ortak, diğer taraf da NATO müttefiki" dediğini duyurdu.

Rudaw'ın haberinde, Jeffrey'in, Ankara ile Washington hattında güvenli bölge görüşmelerinin devam ettiğini belirttiğine de dikkat çekildi. 

Jeffrey, “Yeni plana göre sözü geçen güvenli bölge Türkiye ve ABD tarafından kurulacak ortak bir güç tarafından kontrol edilecek” derken, güvenli bölgenin kapsamına ilişkin de bilgi verdi ve, “Plan bu bölgenin 5 ila 15 kilometre derinlikte olmasını öngörüyor” diye konuştu.

Amerika'nın Sesi'nin haberinde şu detaylar dikkat çekti:

"Suriye’de rejim karşıtı grupların kontrolündeki son kale konumundaki İdlib bölgesinde ateşkesin sürekli olarak ihlal edilmesine ve yaklaşık 3 ay önce Rusya’nın desteğiyle rejimin başlattığı operasyona değinen James Jeffrey, “Sivillerin bombalanması çok önemli bir mesele. Bu konuyla ilgili Rusların ve rejimin saldırıları durdurmaları için baskı uygulama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ruslar bizim gerçek olduğunuzu bildiğimiz pek çok şeyi yalanlıyor” dedi, İdlib’deki durumun kötüleşmesinin hem Türkiye hem de Avrupa için istikrarsızlık yaratacağı konusunda da uyarıda bulundu.

James Jeffrey SDG’nin “kilit altında tuttuğu” 10 bin IŞİD savaşçısı olduğunu, bunların 8 bininin Irak ve Suriye’den olduğu bilgisini de paylaştı. Özel temsilci, gözaltındaki Suriyeli IŞİD savaşçılarının da mahkemeye çıkarılmasıyla ilgili planları olduğunu söyledi. Jeffrey, ABD’nin Suriye için sağladığı istikrar fonunu da keseceklerini ve koalisyon ortaklarından destek bekleyeceklerini açıkladı.

James Jeffrey, 22 Temmuz’da 3 günlük bir ziyaret için Türkiye’ye gitmişti. Ancak Ankara ile Fırat'ın doğusunda ‘güvenli bölge’ oluşturulması konusunda bir anlaşmaya varılamamıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD’nin getirdiği yeni öneriler bizi tatmin eder düzeyde değil. Bunu açıkça söylememiz lazım. Burada adeta Menbiç gibi bir oyalama sürecine gitmek istedikleri izlenimini ediniyoruz” tepkisini göstermişti."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.