29 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır31°C
  • Ankara23°C
  • İzmir25°C
  • Berlin21°C

İSVEÇLİ GAZETECİ SINIRDIŞI EDİLDİ

İsveçli Gazeteci Sarah Olsson, savcılık tarafından serbest bırakıldıktan sonra yurt dışı edildi. Bir yıl süreyle Türkiye’ye girmesi de yasaklandı.

İsveçli gazeteci sınırdışı edildi

02 Temmuz 2013 Salı 11:33

Taksim'de, Lice Katliamını protesto gösterisi sırasında gözaltına alınan İsveçli Gazeteci Sarah Olsson, savcılık tarafından serbest bırakıldıktan sonra yurt dışı edildi. Bir yıl süreyle Türkiye’ye girmesi de yasaklandı.

29 Haziran günü akşam saatlerinde sivil polisler tarafından gözaltına alınan Olsson, “Güvenlik görevlilerine mukavamet ve devlet büyüklerine hakaret etmek”le suçlanıyordu.

Türkçe bilmediği için tercüman aracılığıyla verdiği Savcılık ifadesinde “5 gün önce İstanbul’a geldim. Taksim civarında adresini bilmediğim bir semtte bir arkadaşımın evinde kalıyordum. Olay günü saat 21.30 sularında Taksim’deki olayları izliyor ve fotoğraf çekiyordum. Bir ara ortalık karıştı ve beni de gözaltına aldılar. Önceki akşam için Fethiye’ye gitmek üzere uçak bileti almıştım. Ancak nezarette kaldım” diyen Olsson, polislere direnmediğini ve kimseye hakaret etmediğini ve sadece fotoğraf çekmek amacıyla Taksim’de bulunduğunu söyledi.

Savcılık gösteri sırasında yakalanan ve aralarında Olsson’un da bulunduğu 4 kişinin serbest bırakılmasına, 7 kişininin tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmesine karar verdi. Mahkeme Savcılığın tutuklama talebini reddedince Taksim’de gözaltına alınan 11 kişinin tamamı serbest bırakıldı.

Türkiye’den sınır dışı edilmeden önce Aftonbladet ve Expressen gazetelerinin sorularını cevaplayan Sarah Olsson, Türkiye’ye 3 hafta kalmak için geldiğini ve bu süre zarfında, yapacağı söyleşileri “Fria Tidning” ve QX’e yayımlatmayı planladığını söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.