02 Mayıs 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır22°C
  • Ankara15°C
  • İzmir25°C
  • Berlin29°C

İŞSİZLİĞE 2.3 MİLYARLIK ÖNLEM

İşsizlerin derdine yeterince derman olamadığı için yıllardır eleştirilen 44,5 milyar liralık dev İşsizlik Fonu nihayet işsize de akacak.

İşsizliğe 2.3 milyarlık önlem

02 Aralık 2010 Perşembe 10:07

İşsizlerin derdine yeterince derman olamadığı için yıllardır eleştirilen 44,5 milyar liralık dev İşsizlik Fonu nihayet işsize de akacak. 

Torba yasaya eklenen bir maddeyle Fon’dan her yıl 1.4-2.3 milyar lira işsize iş kazandırmak için kullanılacak. Devlete olan borçlara yeniden yapılandırma imkanı getiren torba yasa tasarısından sokaktaki işsizlere sürpriz kaynak çıktı.

Büyük değişiklik

Torba yasanın 57’inci maddesine göre İşsizlik Sigortası Fonu’nun bir önceki yıl prim gelirlerinin yüzde 30’u istihdamı artırmaya yönelik politika ve tedbirlerin belirlenmesiyle eğitim çalışmalarına harcanacak. Bakanlar Kurulu bu oranı yüzde 50’ye kadar çıkarabilecek. Mevcut uygulamada bu kesinti, sadece devletin Fon’a ödediği prim tutarı üzerinden yapılıyordu. Yeni değişiklikle kesinti işçi, işveren ve devlet primleri toplamının üzerinden yapılacak. Dolayısıyla işsize aktarılacak kaynak en az 5 kat büyüyecek.

Miktar artabilecek

Mevcut uygulamaya göre sigortalının prime esas aylık brüt kazancı üzerinden işveren yüzde 2, işçi yüzde 1 ve devlet de yüzde 1 oranında Fon’a prim ödüyor. Bugüne kadar Fon’a işçi ve işveren 18,7 milyar, devlet de 6,3 milyar lira prim ödedi. Bu yılın ilk 9 ayında toplam 3,4 milyarlık prim toplandı. Yıl sonunda bu rakamın 4,7 milyar lirayı bulacağı hesaplanıyor. Yeni yasa çıktığında yüzde 30’luk kesintide 4,7 bu baz alınacak. Dolayısıyla yasa çıkar çıkmaz en az 1,4 milyar liralık Fon kaynağı işsizler için harcanmaya başlanacak. Hükümet yetkisini kullanırsa kaynak 2,3 milyar lirayı aşacak.

İŞSİZE GEÇİCİ İŞ VERİLEBİLİR

Elde edilen yeni kaynaklar; istihdamı artırmaya yönelik politika ve tedbirleri uygulamak, işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmak, çalışanların vasıflarını yükselterek işsizlik riskini azaltmak amacıyla kullanılacak. Ayrıca teknolojik gelişmeler nedeniyle işsiz kalması beklenenlerin başka alanlara yönlendirilmesi, istihdamı koruyucu tedbirler alınması, işe yerleştirme ve danışmanlık hizmetlerinin temin edilmesi ile işgücü piyasası araştırma ve planlama çalışmaları için de kullanılacak. Hükümet, yeni düzenleme sayesinde küresel krizde olduğu gibi işsizlere maaşlı geçici iş de verebilecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.