30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara24°C
  • İzmir27°C
  • Berlin27°C

İSRAİL'DEN DOLAYLI FOSFOR İTİRAFI!

İsrail, Gazze operasyonu sırasında savaş suçu işlediğinin en önemli delilleri arasında kabul edilen fosfor kullandığını dolaylı yoldan itiraf etti.

İsrail'den dolaylı fosfor itirafı!

02 Şubat 2010 Salı 10:54

İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesi, fosfor kullanımını onayladıkları öne sürülen iki subayın disiplin cezasına çarptırıldığını yazdı.

Gazetenin haberine göre askerî mahkeme, 2009 başındaki Gazze operasyonunu yürüten Tuğgeneral Eyal Eisenberg ve Givati birliklerinden Albay Ilan Malka'nın, bir BM yardım ajansının idaresindeki binaya bu son derece yakıcı mühimmatın kullanılmasıyla insan hayatını tehlikeye attığına karar verdi. Cezanın ne olduğu konusunda herhangi bir açıklamaya yer verilmedi. Ancak askerlere ciddi bir ceza verilmesinin söz konusu olmadığı belirtiliyor.

İsrail'in 22 günlük saldırıları sırasında Gazze'deki Filistinlilere yardım misyonu (UNRWA) binasının gıda deposu, eğitim merkezi ve okulları maddi zarar görmüştü. Ancak İsrail, BM binaları da dahil Gazze saldırıları sırasında fosfor kullanmadığını öne sürmüştü. Ancak saldırıya maruz kalan Filistinlilerin solunum yollarında görülen esrarengiz rahatsızlıklar, yaralar ve yanıklar İsrail'in bu iddialarını çürütmüştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'i sık sık sert bir dille eleştirmesinin en önemli sebeplerinden birini de bu fosfor bombaları oluşturuyor.

İsrail, BM tesislerine verdiği zarardan dolayı geçtiğimiz günlerde BM'ye 10,5 milyon dolar tazminat ödemiş ve BM de İsrail aleyhine yürüttüğü davadan vazgeçmişti. Bu arada Gazze Savaşı'yla ilgili olarak BM'ye savunmasını sunan İsrail, savaş suçu işlemediğini öne sürdü. İsrail'in sunduğu raporda, yaptıkları 150 kadar soruşturmada herhangi bir savaş suçuna rastlamadıkları iddia edildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un, İsrail ve Hamas'tan gelen savunma raporlarını değerlendirerek konuyla ilgili görüşlerini BM Genel Kurulu'na sunması bekleniyor. BM'nin savaş suçları konusunda yetkili yargıcı Richard Goldstone, savaş suçu işleyen her iki tarafın da güvenilir ve bağımsız soruşturmalar yürütmesini istemiş, aksi halde konunun uluslararası yargıya sevk edileceği uyarısında bulunmuştu. Genel Kurul, 5 Kasım'da Goldstone raporunun sonuçlarını desteklemiş ve hem Filistinli hem de İsrailli yetkililere ihlallere ilişkin kendi soruşturmalarını yürütmek için 5 Şubat'a dek süre tanımıştı.

İsrail'in 27 Aralık 2008'de başlayan saldırısında çoğu çocuk, kadın ve yaşlı 1.400 kişi hayatını kaybetmiş, 5 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Uluslararası anlaşmalara göre fosfor bombalarının kapalı alanlara yönelik kullanımı yasaklanmış durumda. 
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.