27 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Diyarbakır2°C
  • Ankara0°C
  • İzmir5°C
  • Berlin5°C

İSRAİL 'YAHUDİ ULUS DEVLETİ' TASARISINI KABUL ETTİ

İsrail Parlamentosu Knesset, yoğun tartışmaların ardından "Yahudi Ulus Devleti" yasa tasarısını kabul etti. 55 vekilin oyuna karşı 62 vekilin oyuyla kabul edilen yasa Arapça'yı da resmi dil olmaktan çıkarıyor.

İsrail 'Yahudi Ulus Devleti' tasarısını kabul etti

19 Temmuz 2018 Perşembe 11:53

İsrail Parlamentosu (Knesset) yıllardır hazırlık aşamasında olan ve İsrail vatandaşları arasında da büyük tartışmalara yol açan "Yahudi ulus devleti" yasa tasarısını kabul etti.

Yasa tasarısı, 62'ye karşı 55 oy ile meclisten geçti. Yahudi Ulus Devleti Yasa Tasarısı, anayasal ağırlıklı bir temel yasa değişimi yapılarak İsrail'in Yahudilerin ulus devleti olarak tanımlanmasını öne sürüyor.

Knesst'teki birçok Arap vekilin ve akademisyenin tepki gösterdiği karar sonrası, kısa bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bu tarihi bir an, çok yaşa İsrail devleti" dedikten sonra ekledi: 

Netanyahu: İsrail Yahudi devletinindir

Mutlak bir çoğunluk devletin Yahudi karakterinin nesiller boyunca aktarılmasına karar verdi" ifadelerini kullandı ve ekledi:

"122 yıl sonra Herzl kendi vizyonunu yaptı, bu yasayla varoluş prensibimizi yasalaştırdık. İsrail Yahudi halkının devletidir ve bütün vatandaşlarının haklarına saygı gösterir."

Arap vekil: Bu yasa ırkçıdır 

Knesset'in Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi ve Ayeda Touma-Souliman Netanyahu'ya eleştirerek "Siz bir apartheid (ırk ayrımcılığı) yasası geçirdiniz bu yasa ırkçıdır" ifadelerini kullandı. 

Tibi ayrıca "Arap dilinden neden bu kadar çekiniyorsunuz?" dedi.  

Al Jazeera'nin haberine göre İsrail Komünist Partisi'nin Arap milletvekili Ayman Odeh ise yasanın Yahudiler dışındaki bütün vatandaşları ikinci sınıf vatandaş konumuna aldığını söyleyerek "Büyük bir şok ve kederle demokrasinin ölümü ilan edildi" dedi. 

Yasa teklifi şunları öngörüyor

Bu yasayla devletin Menora şeklindeki (yedi kollu şamdan) amblemi, başkentin Kudüs olduğu söylemi resmileşiyor. 

Yasada ayrıca devletin resmi dilinin İbranice olduğu ve şu anda bir diğer resmi dil olan Arapçanın ise sadece "özel statü" sahibi bir dil olduğu belirtiliyor.

Parlamentoda fikir ayrılığı

İsrail Meclisi Knesset'in ulusçuluk yasasının metni için kurduğu çok partili komite, kanunun kritik yedinci maddesini değişikliğe uğratarak kabul etti.

Söz konusu madde yüzünden Başbakan Binyamin Netanyahu ile Evimiz İsrail Partisi Lideri Naftali Benett karşı karşıya gelmişti.

İki liderin anlaşması sonrası yedinci maddenin metni "Devlet Yahudi Yerleşimlerini ulusal bir değer olarak görecek, her zaman destek verecek, daha da gelişmeleri için hareket edecektir" şeklinde değiştirildi.

İsrailli bazı kesimler yasayı cesur bir adım olarak yorumlarken, bazı kesimler ise Arapçayı resmi lisan olmaktan çıkaran, Yahudi dini kanunlarını Anayasa olarak resmen referans gösteren yasa teklifinin, İsrail'i modern dünyadan ve demokrasilerinden izole edeceğini savunuyor. (bianet)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.