20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır25°C
  • Ankara21°C
  • İzmir16°C
  • Berlin9°C

İSRAİL: KATAR'IN F-35 ALMASINA KARŞIYIZ

İsrail hükümeti, Katar'ın ABD'den F-35 savaş uçağı almak için resmi talepte bulunduğu yönündeki haberlere tepki gösterdi.

İsrail: Katar'ın F-35 almasına karşıyız

11 Ekim 2020 Pazar 19:14

İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen, "Bölgede güvenliğimiz ve askeri üstünlüğümüz bizim için en önemli şeyler" diyerek böyle bir satışa karşı çıkacaklarını açıkladı.

Reuters haber ajansı geçtiğimiz hafta üç farklı kaynağa dayandırdığı özel haberinde, Doha yönetiminin F-35 almak için Washington'a resmi talepte bulunduğunu duyurmuştu. Haber ne teyit edilmiş, ne yalanlanmıştı.

'BÖLGE İSVİÇRE'YE DÖNÜŞMEDİ'

İsrailli Bakan Cohen ise bugün Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada, İsrail'in böyle bir satışa karşı çıkıp çıkmayacağına ilişkin soruya "Yanıt evet. Bölgede güvenliğimiz ve askeri üstünlüğümüz bizim için en önemli şeyler. Bölgemiz henüz İsviçre'ye dönüşmüş değil" diyerek yanıt verdi. 

REUTERS: SUUDİ ARABİSTAN'LA DA GERİLİM YARATIR

Bölgedeki en büyük Amerikan üssüne birine ev sahipliği yapan Katar'ın, geçtiğimiz haftalarda Lockheed Martin firmasının ürettiği F-35'lerden almak için ABD'ye resmi talepte bulunduğu öne sürülmüştü. Reuters'ın haberinde, ABD'nin İran'a karşı denge oluşturmak için bu talebe olumlu yanıt vermeyi düşünebileceği ancak böyle bir anlaşmanın Amerikan müttefikleri İsrail ile Suudi Arabistan ile gerilim yaratacağı belirtilmişti. Haberde, Katar'ın 8 bin Amerikan askerine ev sahipliği yapmasına rağmen Hamas'la ilişkileri nedeniyle ABD'den silah alımında geömişte sorun yaşadığı da belirtildi.

İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri'yle yaptığı normalleşme anlaşması sonrası bu ülkenin de F-35 alma ihtimaline karşı çıktığını açıklamıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.