04 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara11°C
  • İzmir16°C
  • Berlin13°C

İRFAN AKTAN'A DESTEK BÜYÜYOR

Express dergisinden İrfan Aktan'ın PKK ile ilgili yazısından dolayı hapse mahkûm edilmesine bir tepki de Güneydoğu'da gazeteci ve yazar örgütlerinden geldi

İrfan Aktan'a destek büyüyor

11 Haziran 2010 Cuma 14:21

Gazeteci İrfan Aktan’a ceza
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Express dergisinde yayımlanan "Bölgede ve Kandil'de Hava durumu/Mücadele Olmazsa Çözüm Olmaz" başlıklı yazısı nedeniyle gazeteci İrfan Aktan'ı 1 yıl 3 ay hapis cezasına mahkûm etti. Dergi sorumlusu Merve Erol'u da, 16 bin TL idari para cezasıyla cezalandırdı. Mahkeme, 15 günde bir çıkan derginin 15 Ekim 2009 tarihli 99. sayısında yayımlanan yazı nedeniyle gazetecilerin avukatlarının esas hakkındaki savunmasını kayda aldıktan sonra her iki gazeteciyi de, Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) "Terör örgütü propagandası yapmak" iddiasına karşılık gelen 7. maddesinden mahkûm etti. Hükümet ve yargı bir kez daha Kürt Sorununun çözümüne dair basiretsizliğini gazetecilere ödetiyor.

Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Mayıs'ta yayımladığı Medya Gözlem Raporu'na göre, Ocak-Şubat-Mart aylarında 15 gazeteci, Terörle Mücadele Yasası (TMY) uyarınca hâkim karşısına çıkarıldı. Buna göre, Kürt Sorunu'yla ilgili haberciliğin bedeli Azadiya Welat gazetesinin iki ay kapatılması, Birgün'den Hakan Tahmaz, Günlük'ten Veysi Sarısözen, Radikal'den Rıfat Başaran ve Milliyet'ten Namık Durukan'ın hapisle yargılanmasına denk düşüyor. Ayrıca,  166,5 yılla Vedat Kurşun olmak üzere; Murat Kolca, İrfan Dündar, Fırat Aydınkaya, Ozan Kılınç ve Fehmi Kılıç Terörle Mücadele Yasası uyarınca cezalandırıldılar.

Gazeteci İrfan Aktan’ın şahsında biçilen ceza, ifade özgürlüğünün önünü kesmek için Terörle Mücadele Yasasının kudretinin nasıl “keyfi” olarak kullanıldığının somut kanıtıdır. Başta Gazeteci İrfan Aktan olmak üzere; işleri asgari ahlaki ilkelere dayalı özgür habercilik olan gazetecilere yönelik tehdit edici bu tavrı, basın özgürlüğüne yönelik darbe ve özgür haberciliğin önünde engel olarak görürken, reva görülen cezai kararı protesto ediyoruz.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Bşk. Faruk Balıkçı
Kürt Yazarlar Derneği Arjen Ari
PEN Yazarlar Birliği Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus DİKEN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.