26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara22°C
  • İzmir17°C
  • Berlin5°C

İRAN'IN İDAMA MAHKUM ETTİĞİ PENAHÎ'DEN HABER ALINAMIYOR

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü Hengaw, Kürt siyasi tutuklu Ramîn Husên Penahî’nin, Sine’deki cezaevinden alınarak bilinmeyen bir yere götürüldüğünü duyurdu.

İran'ın idama mahkum ettiği Penahî'den haber alınamıyor

14 Ağustos 2018 Salı 12:00

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü Hengaw’ın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Kürt siyasi tutuklu Ramîn Husên Penahî 13 Ağustos tarihinde Sine Cezaevi'nden alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü.

Söz konusu kaynaklar İran rejimin idam mahkumu Kürt tutukluyu infazını gerçekleştirmek için farklı bir cezaevine götürülmüş olabileceğini belirtiyorlar.

İnsan hakları aktivisti ve siyasi tutuklu Ramin’in kardeşi Emced Husên Penahî’nin Hengaw’a verdiği bilgiye göre, kardeşi Ramîn'in avukatları ve ailesine bilgi verilmeksizin bulunduğu cezaevinden alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü. Ailesi Ramîn’in idamının gerçekleştirilmesi için başka bir cezaevine alınmış olabileceği endişesi taşıyor.

Hengaw daha önce Sine Cezaevi Müdürü’nün Ramîn Husên Penahî’nin cezasının infazı gerçekleştirmek için Tahran’a bağlı Kerec kentindeki Recayi Cezaevi’ne gönderilmesi için hazırlık yaptığını duyurmuştu.

Geçtiğimiz yıl İran pasdaranları ile girilen çatışmada yaralı olarak ele geçen Ramîn Husên Penahî, 25 Ocak 2018 tarihinde çıkarıldığı ilk mahkemede Sine Devrim Mahkemesi’nce ‘ulusal güvenliği tehlikeye atmak ve örgüt üyeliği’ suçlamalarından idama mahkum edilmişti.

Ramîn'in idamının durdurulması için Kürt ve uluslararası kamuoyunda başlatılan kampanyalar nedeniyle İran rejimi idamı ertelese de idam kararını iptal etmemişti.

İran rejimi, idam mahkumlarını birçok kez bölge halkı tepki göstermesin diye farklı cezaevlerine naklederek gizlice idam ediyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.