04 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır22°C
  • Ankara16°C
  • İzmir17°C
  • Berlin22°C

İRAN'I VİRÜSLE SABOTE ETMİŞLER

İsrail ve Amerikan istihbarat servisleri, İran'ın nükleer programını sabote etmek için "Stuxnet" adlı bilgisayar virüsü geliştirdi

İran'ı virüsle sabote etmişler

17 Ocak 2011 Pazartesi 13:25

ABD'de yayımlanan New York Times gazetesindeki haberde, İsrail'in, virüsün etkin olup olmadığını Negev Çölündeki Dimona nükleer tesisinde test ettiği ifade edildi.

Askeri uzman ve istihbarat kaynaklarına dayandırılan haberde, bu İsrail-Amerikan projesinin geliştirilmesinde isteyerek ya da istemeyerek İngiltere ve Almanya'nın da yardımı bulunduğu belirtildi.

Uzmanlar, İran'ın uranyum zenginleştirme santrfüjlerini vuran Stuxnet virüsünün kökeninde İsrail'in bulunabileceğinden şüphelenmişti. İsrailli Stratejik İşler Başkanı Moşe Yaalon, aralık sonundaki açıklamasında, İran'ın nükleer programında karşılaşılan zorlukların İran'ın atom bombası yapımında uzun yıllar kaybetmesine yol açtığını söylemişti.

İran Natanz'ın kapılarını açtı

Bu arada, Uluslararası bazı kuruluşlar ile ülke temsilcileri İran'ın nükleer enerji tesislerindeki incelemelerini sürdürüyor.

İran devlet televizyonu, davet üzerine ülkeye gelen 120 ülke ve bazı uluslararası kuruluş temsilcilerinin, Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesislerini gezdiğini duyurdu.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ve İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye'nin eşlik ettiği temsilcilere nükleer tesisler hakkında bilgi verildiği belirtildi.

Ziyaretlere ilişkin açıklamalarda bulunan Salihi, ''İran, nükleer tesislerini yabancılara açan ilk ülkedir. İran'ın gizleyeceği hiçbir şey yok'' ifadelerini kullanmıştı.

Temsilciler, dün de Arak'taki ağır su reaktöründe incelemelerde bulunmuştu.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına (NPT) taraf olan ve nükleer enerji faaliyetlerinin UAEK tarafından 24 saat denetlendiğini belirten İran, barışçıl nükleer enerji elde etme haklarından vazgeçmeyeceğini belirtiyor.

İran, nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl ve şeffaf olduğunu göstermek amacıyla nükleer tesislerini yabancı temsilcilerin incelemesine açma kararı almıştı.

Tahran yönetimi, nükleer enerji programının askeri amaçlı olabileceği yönündeki ABD, İsrail ve bu ülkelerin bazı müttefiklerince ortaya atılan iddiaları reddediyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.