27 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara17°C
  • İzmir18°C
  • Berlin11°C

İRAN, UKRAYNA YOLCU UÇAĞINI DÜŞÜRDÜĞÜNÜ RESMEN KABUL ETTİ

İran, Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağını, füzeyle vurup düşürdüğünü kabul etti.

İran, Ukrayna yolcu uçağını düşürdüğünü resmen kabul etti

11 Ocak 2020 Cumartesi 09:56

İran ordusu tarafından yapılan açıklamada, uçağın beklenmedik bir şekilde yakınlardaki hassas bir askeri üsse doğru yöneldiği, “hata”nın bundan kaynaklandığı vurgulandı.

İran’ın, ABD’nin Irak’taki üslerine füzelerle misilleme saldırısı düzenlediği gün (8 Ocak), Tahran-Kiev seferini yapmak üzere yerel saatle sabah 6:12’de havalandıktan kısa süre sonra düşen uçaktaki 176 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı. Uçakta 82 İranlı ve 63 Kanadalının yanı sıra Ukrayna, İsveç, Afganistan, Almanya ve İngiltere vatandaşları vardı.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Tahran yönetiminin uçağı füzeleriyle düşürdüğünü kabul etmesinin ardından Twitter’dan şu açıklamayı yaptı: “Üzücü bir gün. Silahlı Kuvvetlerin uluslararası soruşturmasında ön sonuç: Felakete, ABD’nin maceraperestliğinden kaynaklanan kriz zamanında, insan hatası yol açtı. Halkımıza, kurbanların yakınlarına ve diğer etkilenen uluslara derin üzüntülerimizi, özürlerimizi ve taziyelerimizi iletiyoruz.”

A sad day. Preliminary conclusions of internal investigation by Armed Forces:
Human error at time of crisis caused by US adventurism led to disaster
Our profound regrets, apologies and condolences to our people, to the families of all victims, and to other affected nations.

— Javad Zarif (@JZarif) January 11, 2020

İran daha önce, uçağın mekanik arıza nedeniyle düşmüş olabileceğini savunuyor ve İran ordusu tarafından füzeyle vurulmuş olduğuna dair iddiaları ısrarla reddediyordu. ABD, İngiltere ve Kanada uçağın füzeyle düşürüldüğüne dair inandırıcı kanıtlar bulunduğunu duyurmuş, bu kanıtlar dün talep üzerine Ukrayna’ya da iletilmişti. Uluslararası baskıların Tahran’ı olaydaki sorumluluğunu üstlenmeye ittiği düşünülüyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.