İRAN: SURİYE İLE MEZHEP BİRLİĞİMİZ YOK
İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, 7 Ekim Cuma sabahı Ankara'daki Türk düşünce merkezleri ile kahvaltılı bir toplantı yaptı.
12 Ekim 2011 Çarşamba 11:55
İran'ın Türkiye Büyükelçisi Husseinpour, İran ile mezhep birliği içerisinde olmadıklarını, Alevileri Şii olarak algılamadığını söyleyerek Suriye'ye desteklerinin komşuluktan geldiğini kaydetti
Toplantıya İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mohammad Ali Fethullahi, İran Dışişleri Bakanlığı Türkiye Dairesi Başkanı Celaleddin Nemini ve Türkiye Masası Şefi Ahmet Nurani katıldı.
Bakan Yardımcısı Fethullahi toplantıda, İslami mezhepler arasında ciddi fark olmadığını ifade ederek küçük ayrılıkların fitnelerle büyütüldüğünü, ayrılıkları ABD ve İsrail'in körüklediğini söyledi.
Fethullahi, mezheplerle ilgili şunları söyledi:
"Mezheplerin birbirine yakınlaşması bölge için çok ciddi bir ilerleme yoludur. İslam'da mezhepler arasında köklü ayrım yoktur. Fakat günümüzde mezhepler arasında savaş başlatılmak isteniyor. Yabancı tahrikler nedeniyle mezhepler arası çatışma çıkıyor. İran, Irak ve Suriye'de mezhepsel farklılıklara rağmen yakınlaşma sağlayabiliriz. Bu konuda her türlü işbirliğine hazırız. Bölgenin en önemli sorunu İsrail'dir. Mezhep çatışmalarını İsrail körüklemektedir. Sünni Hamas ile Şii Hizbullah ancak İsrail'e karşı savaşınca birbirlerine yakınlaşıyor. İslam düşmanlarına karşı birlikte durmak bizi birleştiriyor. Aksi halde küçük sorunlar büyük ayrılıklar yaratıyor. Mezhep farklılıklarını büyütmek ABD'nin planıdır."
İRAN SURİYE'Yİ NEDEN DESTEKLİYOR?
Büyükelçi Hosseinpour da Suriye ile İran arasında mezhep birliği olmadığını, Suriye'ye desteklerinin mezhepsel olmadığını ifade ederek şu ifadeleri kullandı:
"İran ve Suriye arasında mezhepsel yakınlık yoktur. Mezhepsel yakınlığın olduğunu söylemek kasıtlı bir durumdur. Bu bir komplodur, fitnedir. Alevilik açısından bakarsak Türkiye'de Alevi nüfus Suriye'den de fazladır. Şiiliğin ayrı bir felsefesi vardır. Şii mezhebine göre devlet velayet-i fakih tarafından yönetilir, İran'da olduğu gibi. Suriye'de böyle bir düşünce var mı? Lübnan Hizbullahı ise açık şekilde velayet-i fakih'i kabul ediyor. Suriye geleneksel olarak Sovyetler Birliği ile işbirliği halindeydi. Rusya Federasyonu BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'yi destekliyor. Birkaç ay önceye kadar Türkiye-Suriye ilişkileri, İran-Suriye ilişkilerinden çok daha iyiydi. Türkiye ile Suriye arasında stratejik işbirliği vardı. İran ile Suriye arasında stratejik işbirliği olmadı. Türkiye'nin Suriye-İsrail görüşmelerinde arabuluculuk yapacağı basında çıkmıştı. Bu konuya hiç karışmadık. Suriye bölgesinde büyük bir askeri güçtür ve Rusya Federasyonu ile yakın işbirliği içindedir. Suriye üzerinden Lübnan Hizbullahı ile diyaloga geçebilmemiz bizim için önemlidir. Suriye pazarları günümüzde Türkiye'nin elindedir. Türkiye, Suriye'yi mezhepsel yakınlığından dolayı mı destekliyordu? Her nedense Suriye son aylarda Türkiye'den uzaklaştı. Ancak, İran eski tutumunu sürdürüyor. Kamuoyunu gerçekler üzerine bilgilendirmemiz gerekiyor. Siyaset dünyasında önemli olan istişare etmektir. Son aylarda İran'da ve Türkiye'de gizli ve açık birçok görüşme yaptık. Mademki dostuz, samimiyiz, komşuyuz muhakkak diyalog içinde olmalıyız".
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.