20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır26°C
  • Ankara9°C
  • İzmir16°C
  • Berlin12°C

İRAN: KERKÜK PETROLÜNÜ TAŞIMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, Kerkük petrolünü tankerlerle taşımaya devam edeceklerini bildirdi.

İran: Kerkük petrolünü taşımaya devam edeceğiz

21 Eylül 2018 Cuma 20:03

ABD yaptırımları nedeniyle kendi petrolünü bile satmakta zorlanan Tahran yönetimi, Kerkük petrolünü tankerlerle İran'a taşımaya devam edeceğini açıkladı.

Bijen Namdar Zengene, Bloomberg’e verdiği ve İran hükümetine ait internet sitesinde yayınlanan açıklamasında ABD'nin yaptırımları ve petrol sevkiyatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İran ile Irak arasındaki petrol takasının sürdüğünü ve Kerkük petrolünü tankerlerle taşımaya devam edeceklerini söyleyen Zengene, iki ülke arasındaki petrol ticaretini de artırmak istediklerini belirtti.

Zengene, Irak'ın petrol üretimini uzun süredir artırmadığını, bunun delillerle sabit olduğunu ileri sürdü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın kararıyla 5 Kasım'da devreye girmesi beklenen ve İran'ın petrol ihracatını en aza indirmeyi hedefleyen ikinci aşama yaptırımlarla kendi petrolünü satmakla zorlanacak Tahran yönetimi, buna rağmen Kerkük kentindeki petrolden vazgeçmek istemiyor.

Kerkük’teki petrol kuyularından çıkarılan günlük 350 bin varil petrol, Bağdat ile Hewler arasındaki ihtilaflar nedeniyle uzun süredir Ceyhan Limanı'na ihraç edilemiyor.

Irak Petrol Bakanı Cebbar Luaybi, Kasım 2017'de Kerkük'ten İran'a günlük 30 ila 60 bin varil petrol ihracatı yapılması için iki ülke arasında anlaşma yapıldığını bildirmişti. Anlaşmayla, Kerkük'ten yüklenecek petrolün tankerlerle iki ülke arasında taşınması kararlaştırılmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.