30 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır26°C
  • Ankara23°C
  • İzmir25°C
  • Berlin27°C

İRAN İLE ABD DOĞRUDAN GÖRÜŞMELERE BAŞLADI

İran Dışişleri Bakanı Zarif ile ABD Dışişleri Bakanı Kerry arasında Umman’ın başkenti Maskat’ta doğrudan görüşmeler başladı.

İran ile ABD doğrudan görüşmelere başladı

09 Kasım 2014 Pazar 13:57

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un katıldığı nükleer müzakereler Pazartesi günü de devam edecek.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 Temmuz'a kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. Ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakerelerin son tarihi 6 aylık ek süre belirlenerek 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin sekizinci turu, bakan yardımcılarının katıldığı genel görüşme ve İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan P5+1 ülkeleri arasında ikili görüşmeler şeklinde gerçekleşmişti.

P5+1 ülkeleri İran’ın nükleer enerji politikasının zamanla nükleer silaha everilebileceği görüşünde. Ancak İran, nükleer çalışmalarının tamamen “barışçıl” amaçlar taşıdığını söylüyor. Doğrudan görüşmelere katılmasa da İsrail de nükleer müzakerelerde bir taraf konumunda. P5+1 ülkelerinin güvenlik kaygıları çoğunlukla İsrail ile ilgili.

Obama'dan Hamaney'e mektup

Maskat'tta Kerry, Zarif ve Ashton arasında yapılan görüşmelerin 24 Kasım'a kadar nihai bir anlaşmaya varmaması durumunda iki seçenek bulunuyor. İlk seçenek tarafların daha önce de yaptığı gibi süreyi uzatmaları, ikincisi ise İran'a yeni yaptırımların uygulanması.

ABD'den yayın yapan Wall street Journal gazetesi, 6 Kasım'da ABD Başkanı Barack Obama'nın İran'ın dini ve siyasi lideri Ali Hamaney'e gizli bir mektup yazarak IŞİD'e karşı ortak hareket etme teklifinde bulunuduğunu iddia etti. Ancak gazetenin iddia ettiği mektubun önemli bir bölümü İran ile P5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programına yönelik müzakerelerle ile ilgiliydi.

Obama'nın Hamaney'e gönderdiği mektup Hamaney’i nükleer program anlaşmasına ikna etmeyi hedefliyor. Wall street Journal, mektupta Obama’nın Hamaney’e, IŞİD konusundaki işbirliğinin büyük oranda İran’ın 24 Kasım’a kadar küresel güçlerle Tahran’ın nükleer programının geleceği konusunda geniş kapsamlı bir anlaşmaya varmasına bağlı olduğunu vurguladığını söylüyor.

Al Jazeera ve Reuters

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.