29 Mart 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara14°C
  • İzmir17°C
  • Berlin7°C

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI’NA YANIT: KÜRDİSTAN BAYRAĞI ONUR KAYNAĞIDIR

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi ve Seçim Listesi Başkanı Hemin Hewrami, Kürdistan bayrağı ve 25 Eylül 2017’de gerçekleşen bağımsızlık referandumuyla ilgili sözlerinden dolayı İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e tepki gösterdi.

İran Dışişleri Bakanı’na yanıt: Kürdistan bayrağı onur kaynağıdır

03 Eylül 2018 Pazartesi 09:49

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, eski Irak Cumhurbaşkanı ve Kürt lider Celal Talabani’nin cenaze töreninde Kürdistan bayrağına sarılı tabutun önünde saygı duruşunda bulunduğu gerekçesiyle kendisine yöneltilen eleştiriye cevaben “Biz Kürdistan referandumuna karşıydık, onun cenazesi önünde eğilmedim. Ben sadece İran bayrağı önünde eğilirim” demişti.

K24'te yer alan habere göre KDP Politbüro üyesi ve Seçim Listesi Başkanı Hemin Hewrami, kişisel Facebook hesabı üzerinden yaptığı “Kürdistan bayrağı ve referandumla ilgili İran Dışişleri Bakanı’na bir yanıt” başlıklı açıklamasında, “Diplomat ve akademisyen olan İran Dışişleri Bakanı’ndan böyle bir açıklama beklemiyorduk” dedi.

Hewrami, “Kürdistan bayrağı, her Kürt için büyük bir onur ve şeref kaynağıdır. İran Dışişleri Bakanı şunu bilmeliydi ki; cenaze merasimindeki uygulamalar Mam Celal’in ailesinin isteğiydi, Başkan Barzani’nin değil” ifadelerini kullandı.

25 Eylül 2017’de gerçekleşen bağımsızlık referandumuna da değinen Hewrami, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Referandum, bir milletin kendi kaderini barışçıl ve demokratik yollarla belirleme yöntemidir. Kürtler de kendi kaderini belirlemek için bu meşru yönetmi kulladı. Eğer yanlış olsaydı, Kürt halkı bağımsızlığa yüzde 93 ile ‘Evet’ demezdi. Yanlış olan Kürt halkının referandumu değil, Kürtlerin demokratik taleplerine karşı çıkmaktı.”

Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala referanduma karşıtlık yapılmasının şaşırtıcı olduğunu vurgulayan Hemin Hewrami, mesajının sonunda şunları kaydetti:

“Kürdistan halkının meşru talebine karşı çıkmış olmak İran’ın iç sorunlarının çözümüne katkı sunmaz. Bundan dolayı İran Dışişleri Bakan’ından böyle bir açıklama beklemiyorduk.”

NE OLMUŞTU?

İran Parlamentosu’ndaki oturumda Urmiye Milletvekili Nadir Qazipur, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i eski Irak Cumhurbaşkanı ve Kürt lider Celal Talabani’nin cenaze töreninde Kürdistan bayrağına sarılı tabutun önünde saygı duruşunda bulunduğu için eleştirdi.

Qazipur, Zarif’i Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna destek verenlerin bulunduğu bir ortamda Kürdistan bayrağı önünde saygı duruşunda bulunmakla İran’ın muhaliflerine göre hareket etmekle suçladı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif ise, kendisinin Talabani’nin cenaze törenine İran Devrim Muhafızları, Kudüs Gücü ve İran Yüksek Güvenlik Konseyi’nin bilgisi ve desteğiyle katıldığını söyleyerek, “Biz Kürdistan referandumuna karşıydık. Cenaze töreninde bağımsızlık referandumuna karşı olanlar da vardı” dedi.

Kürdistan bayrağına sarılı tabut önünde saygı duruşunda bulunmasıyla ilgili eleştirilere de cevap veren Zarif, “Celal Talabani, İran-Irak savaşında bize çok yardım etmesine rağmen onun cenazesi önünde eğilmedim. Ben sadece İran bayrağı önünde eğilirim” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.