02 Mayıs 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara12°C
  • İzmir16°C
  • Berlin17°C

İRAN BREZİLYA'NIN ARABULUCULUĞUNA 'EVET' DEDİ

Batı'yla nükleer krizde bugüne kadar "arabulucuya ihtiyacımız yok" diyen İran, prensipte, Brezilya'nın arabuculuğunu kabul etti.

İran Brezilya'nın arabuluculuğuna 'evet' dedi

05 Mayıs 2010 Çarşamba 10:54

Fars Haber Ajansının, Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezine dayanarak verdiği habere göre, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silvia'nın, uranyum takasına ilişkin önerisini prensipte kabul etti.

Konuya ilişkin önerinin Ahmedinecad ve Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in telefon görüşmesinde ele alındığı belirtildi.

Chavez'in, Brezilya'nın önerisini Ahmedinecad'a ilettiği, İranlı liderin ise Tahran'da teknik konulara ilişkin müzakerelere hazır olduklarını ifade ettiği bildirildi.

Brezilya'nın, uranyum takasına ilişkin İran ve Batı arasında arabuluculuk teklifinde mi bulunduğu ya da yeni bir öneri mi sunduğu konusunda açıklama yapılmadı.

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, geçen haftaki Tahran ziyaretinde, İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili sorunun diplomatik yollarla çözülmesinde rol almak istediğini bildirmişti.

BM Güvenlik Konseyinin geçici üyesi olan Brezilya ve Türkiye, nükleer enerji faaliyetlerinden dolayı İran'a yeni yaptırımlar uygulanmasına karşı çıkıyor ve sorunun diplomatik yollardan çözülmesini istiyor.

Bu arada Brezilya liderinin, bu ay içinde Tahran'a yapacağı ziyarette de konunun ele alınması bekleniyor.

İran ve Batılı ülkeler arasında uranyum takasına ilişkin müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine Tahran yönetimi, kendi tesislerinde uranyumu zenginleştirme işlemini başlatmıştı.

Uranyum takasına ilişkin önerilerinin hala masada olduğunu belirten Tahran yönetimi, Batılı ülkelerin güven sorununu gidermesi ve ön şart koşmaması halinde müzakerelere başlanılabileceğini duyurmuştu.

Nükleer programından geri adım atmayan İran, bugüne kadar 'pozisyonumuzu başka bir aracı ülkenin anlatmasına gerek yok' diyerek, krizin çözümünde bir arabulucu istemediğinin işaretini vermişti.

Türkiye de daha önce arabulucu olma önerisini gündeme getirmişti..

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.