19 Eylül 2024
  • İstanbul21°C
  • Diyarbakır21°C
  • Ankara24°C
  • İzmir28°C
  • Berlin22°C

IRAKLI ŞİİLER, MALİKİ’YE ALTERNATİF ARAYIŞINDA

Irak Yüksek İslam Konseyi ile Sadr Hareketinin, başbakanlık için Nuri Maliki dışında bir aday belirlemeye çalıştığı bildirildi.

Iraklı Şiiler, Maliki’ye alternatif arayışında

16 Temmuz 2014 Çarşamba 18:36

Şark El Ewsat gazetesine demeç veren Irak Parlamentosundaki Sadr Hareketi grubu üyesi Emir Kenani, Ammar El Hekim liderliğindeki Irak Yüksek İslam Konseyi ile birlikte Nuri Maliki dışında bir başbakan adayı belirlemeye çalıştıklarını açıkladı. 

Emir Kenani; “Bizim şu an temel sorunumuz şu: Nuri Maliki, üçüncü dönemde de başbakan olmakta ısrar ediyor, Maliki’nin liderlik ettiği Kanun Devleti Listesi de Maliki’nin başbakan olmasını istiyor. Bunlar Irak Ulusal Koalisyonu’nun (Kanun Devleti, Sadr Grubu ve Irak İslami Yüksek Konseyi’nin oluşturduğu koalisyon) görüşünü dikkate almıyor. Bu da bizi Kanun Devleti’nin tutumuna bağlı kalmamaya zorluyor” dedi. 

Emir Kenani, Kanun Devleti Listesinin 48 saat içerisinde tutumunu değiştirmemesi halinde Kanun Devleti’ni dışarıda bırakan ayrı bir koalisyon oluşturacaklarını söyledi. 

Irak Ulusal İttifakı’nı oluşturan gruplar, Irak Yüksek İslam Konseyi üyesi Bakir Zubeydi ile Ahmed Çelebi’yi başbakan adayı olarak sunmuş; ancak Bakir Zubeydi, adaylığı kabul etmeyerek Ahmed Çelebi’nin adaylığını desteklediğini açıklamıştı. 

Öte yandan Irak’ın en etkili Şii dini otoritesi olan Ayetullah Sistani’nin yaşanan siyasi krizin çözümü ve hükümetin en kısa sürede kurulması için çaba gösterdiği açıklandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.