19 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara22°C
  • İzmir21°C
  • Berlin8°C

IRAK’IN İTHALAT YASAĞI PEK ÇOK TÜRK ŞİRKETİNİ İFLASIN EŞİĞİNE GETİRDİ

Türkiye, Almanya’dan sonraki en önemli ticari partnerlerinden biri olan Irak ile 'ihracat' krizi yaşıyor. Irak’ın bazı gıda ürünlerinde uygulamaya koyduğu ithalat yasağı, pek çok Türk şirketini iflasın eşiğine getirdi.

Irak’ın ithalat yasağı pek çok Türk şirketini iflasın eşiğine getirdi

30 Temmuz 2019 Salı 08:46

Türkiye, Mayıs ayı başından beri Irak ile ticarette ciddi bir kriz yaşıyor. Irak merkezi hükümetinin aldığı karar ile pek çok sektörde ithalat kısıtlamaları getirilmesi Türk şirketlerini vurdu.

En önemli kayıp yumurta sektöründe oldu. Irak'ın alımları durdurması ile sektörde iflaslar baş gösterdi. Çünkü Türkiye'de yılda 22 milyar adet üretilen yumurtada toplam ihracatın yüzde 70’i merkezi Irak ile Kürdistan Bölgesi'ne yapılıyordu. Son 1 ayda satışların durması nedeni ile 1 milyon tavuğun itlaf edildiği belirtiliyor.

Sektör temsilcileri geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile bir araya gelerek yardım istedi. Ancak henüz hükümetler arasında somut bir adım atılmış değil. Irak'ın geçtiğimiz günlerde yumurtadan sonra makarna, tuz ve şehriye gibi gıda ürünlerine de ithalat yasağı getirmesi Irak ile ticaret krizinin büyüyeceğini gösteriyor.

Toplam ihracatın yüzde 70’i durdu

Türkiye’de yumurta sektörü 22 milyar adet üretimi ile dünyada dokuzuncu sırada yer alıyor. Yaklaşık 7 milyar TL ciroya sahip sektör, 150 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlıyor. 2018 itibariyle sektörde bine yakın ticari işletme ve 128 milyon adet tavuk varlığı bulunuyor. Sektörün yıllık ihracatı ise 430 milyon doları aşıyor.

Türkiye son yıllarda yapılan yatırımlarla, yumurta ihracatında Hollanda ve ABD‘den sonra üçüncü sıraya yükseldi. 2018 yılı rakamlarına göre yıllık üretimin yüzde 30’u ihraç ediliyor. Toplam ihracatın yüzde 70’i ise Irak’a yapılıyordu. Yıllık 300 milyon doları aşan Irak’a yumurta ihracatı kapsamında, her hafta 250 TIR, Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a giriş yapıyordu.

DW Türkçe’ye konuşan Diyarbakır Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, "Irak’a ihracat geçen 5 yılda iç savaş ve sonrasında Kürdistan referandumu nedeni ile durma noktasına gelmişti. Son dönemde ise yavaş yavaş ihracatımızda bir kıpırdanma görmeye başlamıştık" diyor. (DW)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.