26 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Diyarbakır29°C
  • Ankara26°C
  • İzmir23°C
  • Berlin13°C

IRAK BAŞBAKANI: 140. MADDE VE KÜRDİSTAN BÜTÇESİ ÇÖZÜLMELİ

Irak’ın yeni Başbakanı Adil Abdulmehdi, Kürdistan Bölgesi ile Irak arasında krize neden olan bazı konuların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Irak Başbakanı: 140. madde ve Kürdistan bütçesi çözülmeli

07 Kasım 2018 Çarşamba 11:03

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesiyle ilgili sorunların yanı sıra Kürdistan’ın bütçe sorunun adil bir şekilde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Bağdat’ta düzenlediği haftalık basın toplantısında konuşan Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, “140’ıncı madde ve Irak bütçesinden Kürdistan Bölgesi’nin payı konularını önemseyerek ciddi diyalog yürütüyoruz. Bu konularla ilgili şuan son kararı veremem” dedi.

Irak Parlamentosu’nun yanı sıra Irak hükümeti ve ilgili tarafların bu konuları görüştüğünü belirten Abdulmehdi, Irak Parlamentosu’nda bütçeyle ilgili bir komisyon oluşturduklarını kaydetti.

Irak bütçesinin adil bir şekilde Kürdistan ve Irak’ın tüm illerine dağıtılması gerektiğinin altını çizen Abdulmehdi, bütçe komisyonunun gerekli görüşmeleri gerçekleştirdiğini ifade etti.

Önceki dönemlerde Irak hükümetleri tarafından Irak Anayasası’nın 140’ncı maddenin uygulanmasıyla ilgili herhangi bir adım atılmamıştı.

Öte yandan, Nuri Maliki ve Haydar Abadi hükümetleri döneminde 4 yıl boyunca Irak bütçesinden Kürdistan’a pay verilmemiş, 2017 yılında da yüzde 17 olan Kürdistan bütçesi yüzde 12.68’e indirilmişti. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.