23 Ekim 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara7°C
  • İzmir16°C
  • Berlin10°C

İNŞAATTA HERKES İTİRAFÇI OLDU!

Ali Ağaoğlu'nun yaptığı açıklamaların ardından sektörün diğer aktörleri de şapkalarını önlerine koydu.

İnşaatta Herkes İtirafçı Oldu!

25 Ağustos 2009 Salı 13:14

Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu'nun  yaptığı açıklamaların ardından sektörün diğer aktörleri de şapkalarını önlerine koydu. 17 Ağustos depreminin 10. yıldönümü ertesinde İstanbul konut yapısına ilişkin olarak "70'lerde herkes kötü malzeme kullandı" diyen Ağaoğlu'nun ardından, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan da "Eski zamanda yapılmış iyi binalarda var ama orana vurduğunuzda çok fazla değil. Bütün bunlar denetim eksikliğinden kaynaklandı" derken, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ise "O dönemin koşullarında bulunabilecek kum deniz kumu idi. Şu andaki sistemler yoktu. O günün şartlarıyla bugünü değerlendirmemiz doğru değil. Zaman önümüze bakma zamanı" dedi. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ise Ali Ağaoğlu'nun açıklamalarını "Ali Bey doğru söylüyor ama eğer yerel yönetimler ve merkezi idare gerekli denetim mekanizmalarını işletseydi yapılar bugünkü gibi insanları korkutan notada olmayacaktı. O dönem para hırsı her şeyin önüne geçti" dedi. 

Kimse yıkayarak kullanmazdı

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan eski binalarda kullanılan kumların büyük çoğunluğunun deniz kumu olduğunu ve yıkanmadan kullanıldığını anlattı. İnan şöyle devam etti: "Dere kumu veya dağ kumu çok az oranda kullanıldı. Deniz kumunda iki kötü faktör var. Birincisi içinde midye kabukları var, eleme yapılırsa elenir, elenmezse binada kalır. Deniz kumunun özelliği tuzlu olduğu için tuzdan dolayı demirin çürümesine sebep oluyor. Yıkamadan kullanamazsınız bugünün şartlarında. Eskiden de yıkayarak kullanan yok denecek kadar azdı."

İstanbul'un eski yapılarında denetim olmadığı için çürüklük oranının yüksek olduğunu söyleyen İnan, "Denetim olsaydı böyle olmazdı. Yine de bütün eski binalar çürük demek de çok doğru değil. Depremden sonra çıkan deprem yönetmeliğiyle yapılanlar eski inşaatlara göre yüzde 60-70 daha sağlam" dedi. İki tane kanunun revize edilmesi gerektiğine dikkat çeken İnan, "Birincisi kat mülkiyet kanunu. Şu anda hâlâ yüz kişilik bir binanın yıkılıp yeniden yapılması için hepsinin onayı isteniyor. Bu gerçekçi değil. Diğer kanunda kentsel dönüşümle ilgili. Devletin icabında cebren belli bölgeleri boşaltması ve yeniden üzerine inşaat yapılabilir hale getirmesi lazım" diye konuştu.

 Deniz kumundan başka kum yoktu

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya ise projelerin dönemin imkânları ile yapıldığını anlattı. Dumankaya, "30- 40 sene önceinde şu andaki imkânlar yoktu. Projeler o günkü imkânlar dahilinde üretildi. Hazırbeton kullanımı yoktu o dönemde. Nernervürlü (demirdeki direnci artıran dişli demir çubuklu demir) demir de yoktu. Kullanılmıyordu. Standart demirler vardı. Betonun doğru dozajlarda oluşması kalfa ve işçiye bağlıydı, hazırbeton yoktu" dedi.

Ali Ağaoğlu'nun açıklamalarından yanlış bir algı oluştuğunu kaydeden Dumankaya, "Herkes o dönemin koşullarına göre davrandı. Bulunabilecek kum deniz kumu. Başka kum yok. Şu andaki sistemler de yok. O günün şartlarıyla bugünü değerlendirmemiz doğru değil. Topluma yanlış mesaj vermemek lazım. Şu anda önümüze bakma zamanı" dedi.

Kentsel dönüşümün en fazla tıkandığı noktanın imar izniyle ilgili olduğunu da belirten Dumankaya, "Ev sahipleri 150 metrekare bir dairede oturuyor ama bölgenin bir imar durumu var. O imar durumuyla yaptığınız zaman belki 120 metrakare düşecek. Bunu engelleyecek modeller oluşturulursa hem özel sektör hem kamu bundan kazanır ve binalarımız rahatlıkla revize edilir" dedi.

 Ticari kaygı teknik kaygının önüne geçti

O dönemde yapılmayan denetimlerin bedelinin ödendiğini ve özeleştirinin olumlu olduğunu söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de "İnsanları kendi iradesine bırakırsanız inşaatların yapılmasında ticari kaygı teknik kaygının önüne geçer. O zamanda böyle yapılar yapılır. Mevcut yapıların sürecini denetleyeceksiniz. 99 öncesi de sonrası da denetim problemi var. Hâlâ denetimde problemler var" dedi. Gökçe, "Ali Bey doğru söylüyor ama öyle yapılmayabilir. Eğer yerel yönetimler ve merkezi idare gerekli denetim mekanizmalarını işletseydi yapılar bugünkü gibi insanları korkutan noktada olmazdı" açıklamasını yaptı.

B'den Eko- İnovasyon Projeler için Hibe Programı

Haber: yapi.com.tr 24.08.2009

AB Komisyonu’nca farklı sektörlerde çevresel etkileri azaltıcı veya ortadan kaldırıcı projeler ile kaynakların en uygun kullanımına katkı sağlayacak eko inovasyon projelerin desteklenmesi amacıyla açılan 'Girisimcilik ve Yenilik Programı Kapsamında Eko-Inovasyon Proje Çağrısı Hibe Programı' için başvurular 10 Eylül 2009'da sona eriyor. 30 milyon Avro toplam bütçesi olan program aynı zamanda KOBİ'lerin inovasyon kapasitelerini artırmayı, eko-yenilikçi ürünler ve hizmetler için genişletilmiş bir pazar oluşturmayı, eko-yenilikçiliğin yaygın olarak uygulanmasının önündeki önündeki engelleri kaldırmayı, yeni ve bütünleştirilmiş yaklaşımları desteklemeyi hedefliyor.

Öncelikli olarak materyal geri dönüşümü, inşaat, gıda ile çevreye duyarlı işletmeler ve akıllı satın almadan oluşan dört ana sektör ve alanı ele alan programda proje başına hibe tutarının 750 bin Euro olması bekleniyor.

Program çerçevesinde proje maliyetinin yüzde 50'si hibe olarak veriliyor; maliyetin yüzde 50'si basvuru sahibi veya ortakları tarafından karsılanıyor.

Program, her ne kadar öncelikle KOBİ'leri hedef alsa da, tüm tüzel kisilerin başvurusuna açık. Projenin kaç ortak tarafından olusturulacağı ya da kaç ülkeyi içereceğine dair bir kısıtlama yok. Bu anlamda tek ortaklı projeler de desteklenebilecek. Başvuruda bulunanlar için değerlendirme sürecinin Ocak 2010'da sona ermesi, kazanan projelerinse Şubat 2010'dan itibaren duyurulması bekleniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.