30 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır26°C
  • Ankara23°C
  • İzmir25°C
  • Berlin27°C

İNGİLTERE BUGÜN GENEL SEÇİME GİDİYOR

İngiltere'de genel seçim için oy verme işlemi başladı. Oy verme işlemi yerel saatle 22.00'ye (TSİ 00.00) kadar sürecek.

İngiltere bugün genel seçime gidiyor

06 Mayıs 2010 Perşembe 11:02

Genel seçimle ilgili bazı araştırma şirketlerinin yaptığı son kamuoyu yoklamaları, ülkede hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olabilecek 326 milletvekili sayısına ulaşamayacağını ve Gordon Brown liderliğindeki İşçi Partisi, David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti ve Nick Clegg liderliğindeki Liberal Demokrat Partinin arasındaki mücadelenin başa baş geçeceğini ortaya koyuyor.

Genel seçimle ilgili son kamuoyu yoklamaları, üç büyük siyasi parti arasındaki az farkın hiçbir partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğu elde edemeyeceğini, İşçi Partisinin 13 yıllık iktidarının sona ereceğini ve koalisyon hükümetine gidileceğini gösteriyor.

İngiliz seçim sistemi dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenlendiği için, yani her seçim bölgesinde en çok oyu alanın doğrudan milletvekili seçilmesi dolayısıyla, herhangi bir siyasi partinin aldığı yüzdelik oyla, sahip olduğu sandalye sayısı doğru oranda olmayabiliyor.

Dolayısıyla, İşçi Partisi ile Liberal Demokratlar seçimden aynı ya da yakın yüzde ile çıksa da, Liberal Demokratlar ancak İşçi Partisinin sandalye sayısının üçte birine sahip olabiliyor ya da Muhafazakarlar yüzde olarak İşçi Partisinden fazla olsa da, parlamentodaki sandalye sayıları İşçi Partisinden az olabiliyor.

Bu arada, genel seçimde Türkiye ve KKTC kökenli milletvekili ve belediye meclisi üyesi adaylar da bulunuyor. Ancak İşçi Partisi'nden aday olan iki milletvekilinin dışındaki diğer milletvekili adaylarının seçilme şansları yüksek gözükmüyor.

İNGİLİZ BASINI: "KADER GÜNÜ"

İngiliz gazetelerinin çoğu "ülkenin kader günü" başlığıyla sayfalarında olası hükümet senaryolarına yer veriyor.

Daily Telegraph gazetesi, ülkede hiçbir siyasi parti parlamentoda tek başına iktidar olacak 326 milletvekiline ulaşamazsa, olabilecek senaryoları sıralıyor.

Gazeteye göre, David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti, en fazla sandalye sayısını elde eder ancak çoğunluğu sağlayamazsa, Kuzey İrlandalı milletvekillerinin dışarıdan desteğiyle azınlık hükümeti kurabilir.

Gordon Brown liderliğindeki İşçi Partisi çoğunluksuz bir parlamentoda az farkla ikinci olursa da, Liberal Demokratlara bakanlıklar vererek ve seçim sistemini değiştirmeyi kabul ederek iktidarını sürdürebilir. Gazete, İşçi Partisi'nin açık farkla ikinci olması durumunda, Brown'un istifa edebileceğini ve David Cameron'ın hükümeti kurmakla görevlendirilebileceğini yazdı.

Gazeteler ayrıca, Nick Clegg liderliğindeki Liberal Demokratların, dar bölge seçim sistemi olan mevcut sistemi değiştirerek, tam ya da kısmi temsili sisteme geçilmesi isteğini hatırlatıyor.

Siyasi parti liderlerinin kampanyalarının son gününe kadar kararsız seçmenleri kazanmaya çalıştığına da

dikkati çeken gazeteler, bu konuda liderlerin ekonomiyi ve kamu hizmetlerini iyileştirme gibi vaatlerde bulunduklarını belirtiyor.

Independent gazetesi de, Muhafazakar Parti'nin sandıktan birinci parti olarak çıksa da tek başına parlamentoda hükümet kuracak çoğunluğu elde etmesinin beklenmediğini aktarıyor.

Times gazetesi "Ulusun Kaderi" manşetini atarken, Financial Times (FT) gazetesi piyasaların Muhafazakar Parti'nin güçlü bir hükümet kurma beklentisinde olmasına karşın anketlerin hala hiçbir partinin çoğunluk sağlayamayacağı bir parlamentoya işaret ettiğine dikkat çekiyor.

Gazeteye göre, bütçe açığı 250 milyar dolar civarında olan İngiltere'nin ekonomik durumu Yunanistan'dan daha kötü. FT, yatırımcıların güçlü bir hükümetin krizi aşabileceğine inandığını, ancak çoğunluksuz bir parlamentonun bu durumu değiştirebileceğini yazdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.