04 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır23°C
  • Ankara15°C
  • İzmir19°C
  • Berlin18°C

INDEPENDENT'TAN COCKBURN: TÜRKİYE SURİYE'DE KAYBETTİ

Independent'ın deneyimli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn bugünkü haber-analizinde Rusya'nın Türkiye'nin hava sahasını ihlalini ele almış.

Independent'tan Cockburn: Türkiye Suriye'de kaybetti

07 Ekim 2015 Çarşamba 09:24

Britanya’nın prestijli gazetelerinden Independent’ın deneyimli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, Rusya’nın Türkiye’nin hava sahasını ihlal edişini ele aldığı bugünkü yazısında, Türkiye’nin Suriye politikalarında kaybettiğini yazdı.

Cockburn, Independent’ta yer alan yazısında, IŞİD’e karşı gerçekleştirilen ABD öncülüğündeki hava saldırılarının IŞİD’i yoketmeye yetmediğini kaydedererek, “YPG komutanları hedefin tam koordinatlarını verebiliyordu. Buna rağmen IŞİD güçleri, büyük kayıp verseler de, bir bütün olarak, ABD hava saldırısı tarafından yenilgiye uğratılmadı” ifadelerini kullandı.

‘YPG ilerlerse Türkiye’ye darbe olur’

Türkiye’nin Suriye ile 877 kilometrelik sınırının 550 kilometresinin YPG elinde olduğunu hatırlatıp, sınırdaki karmaşık durumun Rusya’nın da müdahil olmasıyla daha da karıştığını vurguladı.

Suriye’deki Kürtlerin daha da ilerlemesinin Ankara için ‘darbe’ olacağını vurgulayan Cockburn, “YPG, Fırat’ın batısına ilerleyip IŞİD’in Türkiye’yle son sınırı olan Cerablus’u ele geçirmek için gözdağı veriyor. YPG ayrıca Halep’in kuzeyinde IŞİD ve diğer Suriye muhalefet güçlerine saldırarak Afrin’deki Kürt yerleşim bölgesiyle diğer bölgeleri birbirine bağlayabilir. Suriyeli Kürtlerin kontrolünün daha da genişlemesi, özellikle de ABD hava saldırıları desteğiyle olursa, Ankara’ya bir darbe olur. Ankara hala El Kaide’nin parçası Nusra Cephesi ve Ahrar’uş Şam ile ilişkilerini sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

‘Kaybeden Türkiye’

Cockburn, batıdan Rusya’ya Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmesiyle yükselen tepkilerin de ‘retorik’ olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin uzun süredir devam ettirdiği politikada başarısız olduğunu kaydeden Cockburn, yazıya şu sözlerle son verdi:

“Görünen o ki Türkiye, dört yıllık Beşar Esad’ı devirme girişiminde başarısız oldu. Erdoğan, Türkiye’ye herhangi bir saldırının Nato’ya saldırı olacağını söylüyor ve ‘Rusya’nın birçok konuda işbirliği yaptığı Türkiye gibi bir dostu kaybederse çok şey kaybedeceğini’ belirtiyor. Ancak, görünen o ki, en azından Suriye’de, kaybeden Türkiye.” (BBC Türkçe)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.