05 Mayıs 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara17°C
  • İzmir24°C
  • Berlin19°C

İNANIMAZ SAĞLIK SKANDALI!

Diyabet ilacı Avandia’nın kalp krizine neden olduğu iddiaları üç yıldır tartışılıyor. Ele geçirilen yazışmalar, riskin 1999’dan beri bilindiğini, ancak gizlendiğini gösterdi.

İnanımaz sağlık skandalı!

14 Temmuz 2010 Çarşamba 12:56

Diyabet ilacı Avandia’nın kalp krizine neden olduğu iddiaları üç yıldır tartışılıyor. Ele geçirilen yazışmalar, riskin 1999’dan beri bilindiğini, ancak gizlendiğini gösterdi.

Dünyanın en büyük ilaç üreticilerinden GloxoSmithKline’ın, Türkiye’de de satılan diyabet ilacı Avandia’nın kalp hastalıkları riskini artırdığını 11 yıldır bildiği ve bilinçli olarak sakladığı ortaya çıktı. New York Times gazetesi manşetten verdiği haberde şirketin 1999’da ilacı piyasaya sürerken kapsamlı bir araştırma yaptığını yazdı. İddiaya göre araştırma ilacın hem piyasadaki benzerlerinden daha etkili olmadığını hem de kalp hastalıkları riskini artırdığını gösterdi. Ancak GSK yöneticileri bu bilgiyi saklamayı tercih etti. NYT’nin ele geçirdiği bir yazışmada GSK yöneticilerinden biri “Bu araştırmanın sonuçları asla şirketten dışarı çıkmamalı” diyordu. Daha sonraki bir yazışmada da “Eğer araştırmanın sonuçları ortaya çıkarsa “Sadece 2002-2004 yıllarında 600 milyon dolar kaybederiz” ifadeleri bulunuyordu. Şirket haberle ilgili NYT’ye yaptığı açıklamada araştırmanın sonuçlarını “yeni bir bilgi vermediği için” yayınlamadıklarını söyledi.

Avandia’nın kalp hastalıkları riskini artırdığı ilk kez 2007’de ortaya çıkmış, şirket hakkında açılan davayı kapatmak için tüm araştırmaların sonuçlarını yayınlamaya söz vermişti.

FDA bugün karar alıyor

Amerikan Kongresi şubat ayında yaptığı bir oturumda ilaçla ilgili 342 sayfalık bir raporu değerlendirmeye almıştı. Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi FDA’nın karar kurulu bugün doktorların da tavsiyesiyle ilacın satıştan tamamen kaldırılıp kaldırırlmamasına karar verecek.

Avandia’nın 2009’da dünya genelindeki satışları 1.2 milyar dolar oldu. The Guardian’a göre bugüne kadar açılan 13 bin davanın maliyeti 1-6 milyar dolar olabilir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.