27 Nisan 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır29°C
  • Ankara23°C
  • İzmir24°C
  • Berlin18°C

İLK SİLAH BIRAKMA DERSİM’DEN!

PKK, olumlu yaklaşımın ilk adımı olarak 20 kişilik bir gruba Dersim’de silah bıraktıracak.

İlk silah bırakma Dersim’den!

29 Ocak 2013 Salı 08:44

İmralı görüşmeleri sürecinin ciddiyetini ve bu konuda PKK’nın “olumlu” yaklaşımını göstermek için Dersim bölgesinde 20 kişilik bir grubun silahlarını bırakarak geri çekilmeye başladığını açıklaması bekleniyor.

“Barış Grubu” olarak hareket edecek PKK’lıların bu gelişmeyi bir deklarasyonla duyuracağı, kış koşullarında tamamen bir geri çekilmenin söz konusu olmadığı, ancak bunun simgesel bir anlamı bulunduğu, gelişmelerin buna göre değerlendirileceği ifade ediliyor. Sızan bilgilere göre, süreç içinde somutlaşan diğer önemli kilometre taşları şöyle:

Yeni Oslo artık Erbil: Görüşmelerle birlikte yeni müzakere mekânı Erbil oldu. Süleymaniye önerisine, MİT “İran etkisi yaşanabilir” gerekçesiyle karşı çıktı ve Erbil ön plana geçti. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Erbil ziyareti, Paris’teki suikast nedeniyle ertelendi. Erbil’de dört MİT görevlisi sürekli görev yapacak.

Kandil’den tam destek: PKK’nın Kandil’deki yönetici kadrosu, sürece destek verdiğini açıkladı. Abdulllah Öcalan ile görüşmenin yeterli olduğunu ve sürecin önemli olduğunu bildirdi.

Fidan’a güven var: Irak Kürdistanı yönetiminin ve Barzani’nin süreçteki rolü her geçen gün daha belirginleşiyor ve artıyor. Barzani çevresinin MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a süreç içinde güvenlerinin tam olduğu ve bunu çeşitli kereler ifade ettiği öne sürülüyor. Daha önceki müsteşar Emre Taner’in bu güveni onun kadar sağlayamadığı, öne sürülen bir diğer iddia.

9 kişilik ekip çalışıyor: Görüşmeleri MİT’ten 9 kişilik bir uzman ekip sürdürüyor. Doğrudan Hakan Fidan ile çalışıyor ve rapor hazırlıyor. Askerlerin artık süreç içinde olmadığını ve tamamen siviller tarafından, siyaseten yürütüldüğü bilen PKK’nın merak ettiği noktalardan birisi ise bu dokuz kişinin hükümet dışındaki siyasi ağırlıkları da temsil edip etmediği.

Erbil-İmralı ve Avrupa üçgeni: Süreçte, PKK da Avrupa’ya güvenmiyor. Buna gerekçe olarak Oslo sürecinde örneğin Fransa tarafından PKK’ya yapılan operasyonları gösteriyor. Adem Uzun’un böyle bir zamanda tutuklandığına PKK tarafından dikkat çekiliyor. Avrupa ülkelerinin süreci baltalamaya çalıştığı düşünülüyor. Bu konuda masanın diğer tarafı ile bir uyuşma içinde olunduğu gözleniyor.

PKK bu aşamada görüşmüyor: PKK’nın bu aşamada “sürece zarar vermemek için” herhangi bir medya kuruluşu veya gazeteci ile görüşmeyeceği ancak belirli gelişmeler ardından bunun gerçekleşebileceği bildiriliyor. İmralı’daki BDP heyetinde ise Selahattin Demirtaş’ın yanısıra Sırrı Süreyya Önder ya da Adil Kurt’un yer alabileceği vurgulandı. (Taraf)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.