22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara13°C
  • İzmir19°C
  • Berlin3°C

İLAÇTA VURGUN SARMAŞIK GİBİ!

Bütçedeki sağlık harcamalarında ciddi açık yaratan ilaç ve tıbbi malzemede bazı üretici, depocu ve eczacı vurgununun sarmaşık gibi sardığı ortaya çıktı.

İlaçta vurgun sarmaşık gibi!

15 Haziran 2010 Salı 07:25

Karekod uygulamasında hastanede ilaçlar takip edilemiyor. Hastane eczacılarınca dışarıdaki eczanelere satılan karekodsuz ilaçlar, ihaleye giren eczacılar tarafından, üretici firmanın da desteğiyle depo fiyatının altında, hastaneye satılıyor

Bütçedeki sağlık harcamalarında ciddi açık yaratan ilaç ve tıbbi malzemede bazı üretici, depocu ve eczacı vurgununun sarmaşık gibi sardığı ortaya çıktı. İlacın üretimden, depoya ve oradan da kullanıcılara verilmek üzere eczane ve hastanelere kadar giden sürecinin izlenmasi için uygulanan karekodun hastanelerde işlevinin olmadığı belirlendi.

SİSTEM YETERSİZ KALIYOR

Hastaneler ihale yoluyla ilaçları tane ile serum gibi sıvıları malzemeleri ise litre olarak aldıkları için alınan malzemelerin ne kadarının hangi hastaya kullandırıldığı, kalanların ne yapıldığı, karekodla tespit edilemiyor.

BİRÇOK KILIF UYDURULDU

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) üzerinde yoğunlaştığı ilaç ve tıbbi malzemelerin takibine ilişkin aldığı tedbirlere rağmen, bu ürünlerde vurgunun ve usulsüzlüğün önü kesilemiyor. Yeni Şafak'a gelen iddialara göre, bazı üretici firmalar bayisi olan depocularla vurguna çeşitli kılıflar uyduruyor. Yine, bazı illerde hastanelerdeki eczacılarının ise hastalara kullandırıldığı öne sürülen ilaçları ildeki bazı eczacılara sattıkları iddia ediliyor.

Üretici firma bayilerini bölgelere ayırmış

Edinilen bilgiye göre üretici firmalar, bayisi olan depoların farklı bölgelerdeki ihalelere katılmalarını yasaklıyor. Ecza depolarının büyük kısmı İstanbul'da yerleşik olurken, bunlar Güneydoğu, Karadeniz, İç Anadolu Bölgesi bayileri şeklinde ayrılmış durumdalar. Bu ayrılma ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi bayisi olan bir ecza deposu, Karadeniz Bölgesi'ndeki bir hastanenin ihalesine katılamıyor. Böylece, üretici firma aynı ilaca farklı bölgelerde farklı fiyatlar verdiriyor. Buna da 'kurum iskontosu' kılıfı uyduruluyor.

Depo fiyatının altına teklif

Öte yandan bazı illerde eczanelerin ihalelere katıldıkları ve ecza depolarının fiyatının altında teklif verdikleri ortaya çıktı. Güneydoğu'da bir ilde yaşanan olay üzerine ecza depocu bayiler, bir eczane tarafından kendilerinin altında nasıl fiyat verilebildiğini araştırdılar. Konu eczacının teklif verdiği ilacın bir kısmının kendi elinde olması, ihaledeki kalan kısmı temin etmek için depocudan fiyat istediğinde ortaya çıktı. İldeki ve yakın illerdeki bazı hastanelerde çalışan eczacıların 'hastalara kullandırıldı' şeklinde gösterdikleri ilaçları aslında o illerdeki bazı eczanelere sattıkları belirlendi. Hastane yönetimi ise ihtiyacı olan ilacı yeniden tedarik etmek için ihaleye çıktığında eczacının elindeki miktardan dolayı ana bayi depocunun fiyatının altında teklif verdiği tespit edildi.

Kalan kısmının teminine üreticinin büyük desteği

Eczacının ihalesini aldığı ilacın eksik kısmını tamamlamak için depodan fiyat istediğinde, depo aynı ihalede aynı ilaca verdiği teklif üzerinden eczaneye satabileceğini açıkladı. Bu eczacının zararına gelince, devreye o ilacı üreten firmayı soktu. Üretici firma, bayisi olan ecza deposuna yüzde 5-8 arasında ilaç fiyatınını daha da aşağı çekilebilmesi için uygulama imkanı verdiği 'kurum iskontosu'nu bu kez eczacı için kullanmasını istedi. Böylece bir şekilde hastaneden eczacıya satılan ilaç, yeniden ihale ile hastaneye alındı. Üstelik üretici firmanın yüzde 8'lere kadar daha ilaçta fiyat indirebilme imkanı kullanılarak... (Yeni Şafak)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.