14 Mayıs 2024
  • İstanbul9°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara3°C
  • İzmir14°C
  • Berlin14°C

İLAÇTA 1.5 MİLYAR LİRALIK YOLSUZLUK KORKUSU

20 milyon civarında eczane rafları ve depolarında karekodsuz ilaç var. 1.5 milyar TL'lik potansiyel bir yolsuzluk sözkonusu

İlaçta 1.5 milyar liralık yolsuzluk korkusu

19 Ocak 2011 Çarşamba 10:44

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, yaklaşık 20 milyon civarında eczane rafları ve depolarında karekodsuz ilaç bulunduğunu, ancak ilaç takip sisteminde 166 milyon 314 bin 847 numaranın kayıtlı olduğunu belirterek, "Bu aradaki farkın takdirini kamuoyuna bırakıyorum. 1 Ocaktan itibaren geçici karekodlu ilaçları almak istemediğimizin nedenini de yine sizlerin takdirine bırakıyorum" dedi.

Bu arada Zararsız, ilaç kutularında ortalama maliyetin her bir kutuda 10 TL olarak esas alındığı bilgisini verdi.

Bir gazetecinin "Kutu başına 10 TL olarak dikkate alırsak yaklaşık olarak 1.5 milyar TL'lik potansiyel bir yolsuzluğun önlemiş oluyorsunuz" sorusuna Zararsız, "Söylediğiniz doğru" dedi.

Bir başka gazetecinin "potansiyel olarak orda duruyor doğru mu" demesi üzerine Zararsız, "Evet, şu an itibariyle orda duruyor. Biz 1 Ocak itibariyle önlemiştik. Ama Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı tebliğ edildiğinde geçici G2D'li etiket olarak satılan ilaçların ödenmesi kararının uygulaması süresi içerisinde uygulamaya konulacak" dedi.

Bir gazetecinin yolsuzluğun rakamının tekrar sorulması üzerine, Zararsız, "Ben yolsuzluk rakamı demedim siz yorum yaptınız" dedi.

Emin Zararsız, 20 milyon civarında eczanelerin raflarında ve depolarda kare kodsuz kutu bulunuyor iken ilaç takip sisteminde 166 milyon 314 bin 840 adet numaranın kayıtlı olduğuna dikkat çekti.

Aradaki farkın takdirini kamuoyuna bıraktığını dile getiren Zararsız, "Bizim neden 1 Ocak'tan itibaren geçici kare kod kutulanmış, etiketli hale getirilmiş kutuları almak istemeyişimizin nedenini de kamuoyunun takdirine bırakıyorum" dedi.

Şu anda hiçbir vatandaşın en basit ilacından en ağır ilacına kadar, en ucuz ilaçtan en pahalı ilacına kadar geçici 2D karekodlu olduğundan dolayı "sizin bu kararınızdan dolayı elde edemedim" diye iddiada bulunamayacağını vurgulayan Zararsız, "Bu kadar katı ve kesin konuşuyorum. Bu kadar kendimden emin konuşuyorum. Koparılan gürültü bir bardak suda fırtına çıkarmaktır. Koparılan gürültü çok az sayıdaki bir kesimin elindeki ilacın satış garantisini elde etmesidir" ifadesini kullandı.

Şu anda hiçbir vatandaşın en basit ilacından en ağır ilacına kadar, en ucuz ilaçtan en pahalı ilacına kadar G2D uygulaması nedeniyle "sizin bu kararınızdan dolayı elde edemedim" diye iddiada bulunamayacağını vurgulayan Zararsız, "Koparılan gürültü çok az sayıdaki bir kesimin elindeki ilacın satış garantisini elde etmektedir.

Hiçbir amaç değildir. Sağlık Bakanlığı da bu anlamda tedbiri geliştirdi. Gerek yeşil kartlılar bakımından gerekse hastaneye aldıkları toplu alımlar bakımından G2D'li ürünler alacaklarını ifade ettiler.

Bu anlamda yapılan çalışmalar ve tartışmalar gerçeği yansıtmayan ve gerçek olmayan bilgiler üzerinden kamuoyunu yanıltarak haksız bir takım şeyleri elde etmeye yönelik gürültüden ibarettir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.