22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Diyarbakır5°C
  • Ankara10°C
  • İzmir17°C
  • Berlin2°C

İLAÇ DEVLERİNİN GÖZÜ TÜRKİYE'DE

PwC raporuna göre Türkiye, önümüzdeki 9 yıl içinde dünyanın en büyük 10 ilaç pazarından biri olacak.

İlaç Devlerinin Gözü Türkiye'de

02 Eylül 2011 Cuma 15:27

İlaç ithalatının zorlaştırılması ve pazarın büyüklüğünü göz önüne alan yabancı ilaç şirketleri, üretimlerini Türkiye'ye kaydırmaya hazırlanıyor. Yerli firmalardan Bilim İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş, Sanofi ve Pfizer'le Türkiye'de üretim görüşmesi yaptıklarını açıkladı. PwC raporuna göre Türkiye, önümüzdeki 9 yıl içinde dünyanın en büyük 10 ilaç pazarından biri olacak.

Yerli ilaç üreticisi şirketlerden Bilim İlaç Türk ilaç sektöründeki 300 kuruluş içinde 3. sırada. Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş hedeflerinin ikincilik olduğunu açıkladı. Almanya Sağlık Bakanlığı'nın da üretim kalitesini onayladığı şirketin Çerkezköy'deki fabrikası, önemli penisilin üretim merkezlerinden biri. Türkiye'deki ilaçların yüzde 51'inin ithal edildiğini anlatan Baş, kendilerinin ise iki ilacı Batı Avrupa'da ruhsatlandırdıklarını söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın yerli ilaç üreticisini korumak için uygulamaya koyduğu politikaların etkisini gösterdiğini belirten Erhan Baş, birçok uluslararası firmanın Türkiye'de yatırım yapmayı planladığını kaydetti.

Yabancı firmalar ilacı yurtdışından Türkiye'ye ithal edeceği zaman, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Dairesi'nden alacakları ruhsatlandırma işlemleri ithalatçı firmalar açısıdan uzun sürüyor. Örneğin İrlanda'dan getirilecek bir ilaç için Sağlık Bakanlığı'nın heyet göndermesi ve üretim tesisini incelemesi gerekiyor. Ancak heyet uzun süre gönderilmeyince yabancı firmalar ilacını Türkiye'de üretmek zorunda kalıyor. Bu da yerli şirketlerin işine yarıyor. Çünkü birçok uluslararası firma yerli üretici ile işbirliğine gidiyor.

Sanofi, Pfizer gibi yabancı ilaç şirketleriyle Türkiye'de üretim için görüşmeler yaptıklarını anlatan Baş, başka firmalarla da diyalog halinde olduklarını kaydetti. Bilim İlaç 48 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Şirketin yıllık 32 milyon dolarlık ihracatı artırma hedefinde Irak önemli bir yer tutuyor. Son günlerde Irak pazarının inanılmaz derecede hareketlendiğini dile getiren Baş, Ortadoğu'daki karışıklıklardan ise olumsuz etkilendiklerini saklamıyor. "Libya'ya ilaç satıyorduk, bu durdu." diyen Baş, Moldova, Arnavutluk dahil dört ülkede ise satış teşkilatı kurduklarını söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.