22 Kasım 2024
  • İstanbul9°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara9°C
  • İzmir17°C
  • Berlin2°C

İKİ SÜRPRİZLİ ANAYASA PAKETİ HAZIR

Hükümetin iki sürpriz düzenleme de eklediği değişiklik mart bitmeden Meclis'e gelecek, sürprizler paket muhalefete sunulduktan sonra açıklanacak

İki sürprizli Anayasa paketi hazır

18 Mart 2010 Perşembe 09:10

Üzerinde uzun zamandır tartışılan Anayasa değişikliği paketine Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında toplanan AK Parti’nin hukukçu heyeti tarafından son şekli verildi. Başbakanlık Merkez binada 4.5 saat süren toplantıda 5’i bakan 10 kişilik hukukçu ekibin yönetiminde son hali verilen paket uzlaşma için muhalefete sunulacak. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Anayasa paketinde sürprizler olduğunu söyledi.

AY SONUNA KADAR MECLİS’TE

Atalay, “Cuma gününe kadar muhalefete gideceğiz. Önümüzdeki hafta Adalet Bakanı randevu isteyecek. Ay sonuna kadar Meclis’e intikalini istiyoruz. Pakette bir iki sürpriz var, sonra öğrenirsiniz. Konu referanduma gidecekse çok da yaza taşımamak lazım. Yazdan önce referandum olabilir” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da ‘’Son kontroller yapıldı. Çalışmalar tamamlandı. Madde sayısı ve muhteva hakkında bir şey söyleyemem. Muhalefetten randevu talepleri Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından istenecek’’ diye konuştu.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise paketin oluşturulduğunu ama ucunun açık olduğunu belirterek “Dokunulmazlıklar pakette yok ama oturulur konuşulur. Eklenmez diye bir şey yok. Ama masaya gelmeyiz derlerse o başka” dedi.

İŞTE O PAKET

HSYK’DA DÜZENLEME Halen sadece Yargıtay ve Danıştay’ın 5 üyesini atadığı 7 kişilik HSYK’nın üye sayısı 21’e çıkacak. Bu üyelerden 8’i Türkiye’deki tüm hakim ve savcıların katılacağı seçimle belirlenecek. Kurul’a Yargıtay yine 3 ve Danıştay 1 üye seçecek. Ayrıca Anayasa Mahkemesi 1, TBMM 3 ve Cumhurbaşkanı da 3 üye seçecek. Adalet Bakanı ve müsteşarı ile sayı tamamlanacak. Kurulun ayrı bütçesi ve sekretaryası olacak. Teftiş Kurulu, Adalet Bakanlığı’ndan alınarak HSYK’ya bağlanacak. Özerkliği artırılan Kurul’un kararlarına karşı yargıya gidilebilecek.

KADINLARA POZİTİF AYRIM Kadın erkek eşitliğini düzenleyen 10’uncu maddenin 2’inci fıkrası değiştirilerek kadınlar, yaşlılar, çocuklar ve özürlülere pozitif ayrımcılık yapılacağına ilişkin fıkra eklenecek.

YURTDIŞI YASAKLARI 23’üncü maddeye, “Yurtdışı yasakları, ancak mahkeme kararıyla verilebilir” hükmü eklenecek. Özellikle vergi cezalarında yurtdışı yasağının önüne geçilmiş olacak.

KİŞİSEL VERİ DÜZENLEMESİ 19’uncu maddeye eklenecek hükümle kişisel bilgiler, kişinin açık rızasına veya kanunla öngörülen bir sebeple kullanılabilecek.

PARTİ KAPATMALAR ‘Siyasi partilerin uyacakları esaslar’ başlıklı 69’uncu maddeye Venedik Kriterleri çerçevesinde zorlaştıran hükümler konuluyor. Böylece şiddet ve teröre bulaşmadığı sürece partiler kapatılamayacak. Dava açılması Meclis’in onayına bağlı olacak.

OMBUDSMANLIK GELİYOR Anayasa’nın ‘hakların korunmasıyla’ ilgili bölümüne Kamu Denetçiliği Kurumu’na ilişkin madde eklenecek.

İNSAN HAYSİYETİ MADDESİ 12’inci maddeye, “İnsan haysiyetine dokunulamaz” hükmü eklenecek. Gözaltı ve sorguda kötü muamele ‘anayasal suç’ olacak.

AYM’YE KİŞİSEL BAŞVURU Sadece ana muhalefet partisi, 110 vekil ve mahkemelere verilen Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkı bireylere de tanınacak.

YAŞ’A YARGI YOLU Yüksek Askeri Şura kararlarına yargı yolu açılacak.

ASKERLERE SİVİL YARGI Anayasa’nın 145’inci maddesi değiştirilerek, askerlere sivil yargı yolu açılacak.

MEMURLARIN YARGILANMASI Memurların yargılanmasına ilişkin 129. maddesinin 3’üncü fıkrası değiştirilecek.

SENDİKAL HAKLAR Memura grev ve toplu sözleşme hakkı tanınacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.