30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara12°C
  • İzmir13°C
  • Berlin12°C

İHSANOĞLU, HİLLARY CLİNTON İLE GÖRÜŞTÜ

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, ABD ziyaretinin son durağı olan Washington'da basın mensupları ile biraraya geldi.

İhsanoğlu, Hillary Clinton ile görüştü

03 Ekim 2009 Cumartesi 12:24

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, ABD ziyaretinin son durağı olan Washington'da basın mensupları ile biraraya geldi. İhsanoğlu ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü.

National Press Club'ta basın mensuplarıyla biraraya gelen İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Amerika'da devam eden Afganistan'a daha fazla asker gönderme konusunu değerlendirdi. İhsanoğlu, "Afganistan'a yapılan askeri harekat hiçbir zaman problemin çözümü değil. Bu durumun daha karmaşık hale gelmesini ve içinden çıkılmaz hale gelmesine yol açıyor" dedi.

Afganistan'ı anlamak isteyenlerin ülkenin tarihini incelemesi gerektiğini belirten İhsanoğlu, tarihin Afgan halkının yabancı asker barındırmadığını kanıtladığını söyledi. İhsanoğlu, "Şüphesiz ki bu son teşebbüs de başarılı olacak imkanlara sahip değil. O bakımdan askeri çözümün bir çıkış yolu olmadığını görmek zor değil" diye konuştu.

İhsanoğlu, Afganistan'a daha fazla asker gönderme konusuna nasıl baktığı sorulduğunda ise, "ABD'de hararetli bir şekilde tartışılıyor ve çok farklı görüşler var. Çok yönlü bir barış planı lazım. Güvenlik tedbirlerinin yanı sıra siyasi, sosyal, ekonomik ve ayrıca dini unsurların olması lazım. Bunları gerçekleştirmeden ve herkesi kapsayan siyasi çözümü sağlamadan çözmek mümkün değil" dedi.

Bununla birlikte Afganistan'da barışın sağlanması ve bir çözüme ulaşılması konusunda İKT'nin önemli bir rol oynayabileceğini ifade eden İhsanoğlu, "Sovyetler işgali sonrası İKT'nin durumun normalleşmesinde büyük katkısı olmuştur. Gerekli yetkiye ve tecrübeye sahiptir" şeklinde konuştu.

İhsanoğlu, basın toplantısının ardından ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü. Clinton, "Sayın Genel Sekreteri karşılamak benim için büyük bir onur. Birkaç yıldır tanıyorum kendisini ve birlikte çalışmayı umuyorum" dedi.

Genel Sekreter İhsanoğlu ise, "Bu İKT Genel Sekreteri ve ABD Dışişleri Bakanı'nın ilk resmi teması. Sayın ABD Başkanı'nın Kahire'de gerçekleştirdiği konuşma Müslüman dünyasında çok etki meydana getirdi. Biz İKT olarak Amerika ile işbirliği yapmaya hazırız" diye konuştu.

İhsanoğlu, "Bunun büyük bir açılık olduğunu düşünüyorum" diyerek sözlerini noktaladı. İKT Genel Sekreteri, görüşmenin ardından Amerika'daki resmi temaslarını sonlandırdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.