30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır26°C
  • Ankara20°C
  • İzmir21°C
  • Berlin19°C

İBADİ: 'IRAK'IN BAŞKENTİ BAĞDAT'TIR, ERBİL DEĞİL'

Irak’ın eski başbakanı Haydar İbadi’nin liderliğindeki Nasır Koalisyonu, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Irak’a yaptığı ziyareti eleştirdi.

İbadi: 'Irak'ın başkenti Bağdat'tır, Erbil değil'

24 Kasım 2019 Pazar 13:33

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Irak’a yaptığı sürpriz ziyarette Iraklı hükümet yetkilileri ile görüşmemesi Nasır Koalisyonu’nun tepkisine neden oldu. Koalisyonun yaptığı açıklamada Irak’ın başkentinin Erbil değil, Bağdat olduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Nasır Koalisyonu olarak Irak’ın egemenliğini ihlal eden ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in bu ziyaretini kınıyoruz. Bağdat Irak’ın başkentidir, Erbil değil. Bu nedenle Erbil ve Aynu'l Esad’e düzenlenen bu ziyaretin Bağdat tarafında kabul edilmesini reddediyoruz.

Milli egemenlik meselesi kimse tarafından taviz verilecek bir konu değildir. Irak devletinin egemenliğinin göz önünde bulundurulmadan yapılan bu ziyaretin reddedilmesi edilmemesi gerekiyordu."

Öte yandan Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin ofisinden yapılan açıklamada, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in yaptığı ziyaret ve programdan haberdar olduğunu duyurdu. 

Protokol yetkilileri güvenlik gerekçeleriyle Pence’in Bağdat’a ziyaretini onaylamadığı belirtilen açıklamada, "Ziyaret IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon güçlerini başarı çerçevesinde gerçekleşmiş, Erbil ziyareti ise ortak görüş çerçevesinde olmuştur" denildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.