HÜKÜMET'TEN MONŞER OPERASYONU
Erdoğan’ın sık sık ’’Monşerler’’ diyerek eleştirdiği ve daha önce yürütülen politikayı başarısız bulduğu Dışişleri Bakanlığı teşkilatı yeniden yapılandırılıyor.
09 Haziran 2010 Çarşamba 04:50
Dışişleri Bakanlığı yeniden yapılandırılıyor, Büyükelçiler bundan sonra hükümeti de temsil edecek.
Bakanlığın 16 yıllık teşkilat kanunu baştan aşağı değiştiriliyor. Yeni hazırlanan 23 maddelik yeni kanun tasarısı uyarınca Büyükelçiler bundan sonra bulundukları ülkede sadece ‘’Türkiye Cumhuriyeti devletini ve Cumhurbaşkanını’’ değil aynı zamanda hükümeti de temsil edecekler.
Mevcut yasada Büyükelçiler için ‘’Büyükelçi, nezdinde görevli bulunduğu ülke veya ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Cumhurbaşkanını temsil eder’’ deniliyor. Yeni tasarıda ise bu madde ‘’Büyükelçi, nezdinde görevli bulunduğu ve akredite edildiği ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Cumhurbaşkanını ve Hükümeti temsil eder’’ biçimine getiriliyor.
30 YILDA ELÇİ OLMAK ZORUNDALAR
Tasarı ile getirilen bir başka değişikliğe göre de Dışişleri Bakanlığında çalışan meslek memurları 30 yıl içinde Elçi ya da Büyükelçi unvanını elde edemezlerse, bu haklarını kaybedecekler. Yeni kanun tasarısı ile, ‘’Askerlik dahil, meslek memurluğunda geçirdikleri toplam 30 yıllık hizmet süresi içerisinde, merkez teşkilatında elçi, yurtdışı teşkilatında büyükelçi, daimi temsilci, elçi, elçi-müsteşar, daimi temsilci yardımcısı ve 1. sınıf başkonsolos unvanlarından birini taşımamış olanlar, bu unvanlara yükseltilme hakkını kaybederler’’ hükmü getiriliyor.
Mevcut yasada ise ‘’Altmış yaşına kadar Büyükelçi veya Daimi Temsilci olarak görev yapmamış olan veya meslekte otuz yıllık fiili hizmet süresi içinde yurtdışında Misyon Şefliği veya Elçi, Elçi-Müsteşar, Daimi Temsilci Yardımcısı, Birinci Sınıf Başkonsolos unvanı ile, merkezde de en az Genel Müdür Yardımcısı veya Müstakil Daire Başkanı olarak görev yapmamış olan meslek memurları dış görevlere atanamazlar’’ hükmü bulunuyor.
EVLENME İZNİ KALDIRILIYOR
Tasarı ile, mevcut yasada bulunan ‘’Dışişleri Bakanlığı memurları evlenmeden önce Bakanlığın iznini almakla yükümlüdürler. İzin almadan evlenen memurlar istifa etmiş sayılırlar’’ hükmü de kaldırılıyor.
Yapılan bir başka değişiklikle de, bakanlık memurlarının bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin, gelir getiren işlerde çalışmaları için Bakanlığın izni gerekmeyecek. Mevcut yasada bulunan ‘’İzin almadan, eşi çalışan memurlar hakkında disiplin kovuşturması açılır. Bunlar yurtdışında ise merkeze alınır, merkezde ise dış göreve atanamazlar’’ hükmü de kaldırılıyor.
Tasarının gerekçesinde ‘’ Dışişleri Bakanlığının kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacın karşılanması için, dış politikadaki dinamizm ve dış teşkilatın genişleme süreci aciliyet kazanmaktadır. Dışişleri Bakanlığının mevcut yasası, Bakanlık ihtiyaçlarına ve dış politikadaki dinamik süreçlere yeterince cevap verememektedir’’ denildi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.