HSYK, 28 ŞUBAT'TA NEDEN İSTİFA ETMEDİ?
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in Pakistan örneğine Hukukçular, "28 Şubat'ta neden istifa etmediniz? sorusuyla tepki gösterdi.
14 Nisan 2010 Çarşamba 09:37
Anayasa değişiklik paketine karşı çıkan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in 1981 yılında darbe anayasasına karşı çıkan Pakistanlı yargıçlar gibi istifa edebileceklerini açıklaması ilginç bir tartışmayı beraberinde getirdi. Özbek'in benzetmesini şaşkınlıkla karşılayan hukukçular, "12 Eylül'de, 28 Şubat'ta 27 Nisan'da neredeydiniz?" sorusunu yöneltti.
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in Anayasa Değişiklik paketine karşı gösterdiği örnek şaşkınlıkla karşılandı. YARSAV'ın önceki gün Ankara Adliyesi'nde organize ettiği brifingde Özbek, darbeyle Pakistan Devlet Başkanı olan Ziya Ül-Hak'ın hazırladığı anayasaya karşı çıkarak istifa eden yargıçları örnek gösterdi.
Özbek, "Türk hakim ve savcıları, Pakistan hakim ve savcılarından daha duyarsız değillerdir. Bu bağlamda, üzerlerine düşenleri, hukuk kuralları içinde, yargıyı savunma adına yerine getireceklerdir" dedi. Özbek'in bir darbe anayasası olan 1982 Anayasası'nın değiştirilmesine karşı çıkarken verdiği Pakistan örneğine hukukçulardan çok ilginç tepkiler geldi.
"GÜLER MİSİNİZ AĞLAR MISINIZ?"
Demokrat Yargı Eşbaşkanı Osman Can, “Güler misiniz, ağlar mısınız? O insanlar, onurlu bir davranış göstererek, kendi darbe anayasalarına direndiler" dedi. Pakistanlı yargıçların aynı davranışı 2007 yılında General Müşerref'e karşı da gösterdiğini aktaran Can, "Müşerref’in görev süresinin uzatılması için önerilen anayasa değişikliği önerisine yüksek mahkeme başkanı karşı çıktı, sonuna kadar direndi. Bu direniş, bir darbecinin sürgüne gitmesine neden oldu" diye konuştu.
"1980 darbesinden sonra sokağa çıkma yasağı kalkar kalkmaz, darbecilere biat ettiler" diyen Can, şunları söyledi; 28 Şubat'ta koşa koşa gittiler. 27 Nisan’a sahip çıktılar. Şemdinli savcısı, Erzurum savcıları, militarizme dokundu diye yetkisinden oldu. Pakistan yargıçları, darbe anayasasına karşı çıkmak için istifa ederken, bizim yargıçlarımız darbe anayasasına sahip çıkmak için istifayı ima ediyorlar"
12 EYLÜL'DE İSTİFALARINI ÇOK BEKLEDİM
Emekli Hakim Albay Ümit Kardaş da 12 Eylül döneminde askeri hakim olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi ve yüksek mahkeme üyelerinin toptan istifasını çok beklediğini ifade etti. "Çünkü onlarınki çok etkili olurdu" diyen Kardaş, "Fakat yapmadılar. 28 Şubat'ta brifing alıp askeri ayakta alkışladılar. Bunlara tepki göstermeyip anayasa değişikliğine karşı bunun hatırlatılması demokrasiye karşı bir hassasiyetin sonucu olarak görünmüyor" ifadelerini kullandı.
DARBEYE DEĞİL DEMOKRASİYE DİRENİYOR
Türk yargısının ne 12 Eylül'de ne 28 Şubat'ta 'bağımsız' ve 'tarafsız' bir tutum sergileyemediğini belirten Emekli Başsavcı Reşat Petek ise, "Darbeye direnir gibi demokrasiye direnme görüntüsü verilmesini hukukçu olarak kabul etmemiz ve normal bulmamız mümkün değil. Ben istifa ediyorum diyecek kaç kişi olur bilemiyorum hakim ve savcılar HSYK değişikliğinden memnun ve 'bizi bugün mü hatırladınız?' diye tepkilerini ortaya koyuyor. Yargı mensuplarının tamamının direnmesi veya istifası söz konusu olamaz " değerlendirmesinde bulundu.
ÇOKTAN İSTİFA ETMELİYDİLER
'Bu hakimler 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan'da neden istifa etmediler?' diye soran Eski Savcı Gültekin Avcı, "Anayasa değişikliğini bir darbe gibi değerlendirmek herhalde dünyada sadece Türk yüksek yargısındaki hakimlere mahsus bir durum. Politize oldular ve politik açıklamalar yapıyorlar. Paketin geçmemesi için kulis ve psikolojik harekat yapmak yüksek hakimlerin görevleri arasında değil. Normalde Pakistan örneğine de gerek kalmadan yargının prestijini kendi tarafgir ve politik tutumlarıyla dibe vurdurdukları için zaten çoktan istifa etmeleri gerekirdi" diye konuştu.
"FORSUMUZ BOZULUYOR" DİYEMİYORLAR
Özbek'in sözleriyle aslında darbeci anayasayı savunduğunu belirten Eski Savcı Sacit Kayasu da "Pakette hatalı ve eleştirilecek tarafı yok mu? Var tabiî ki. Ama mevcuda göre yeni değişikliğin savunulması gerektiğini söylüyoruz. Kadir Özbek buna karşı çıkarken, ‘bizim forslarımızı bozuyorlar, onun için karşı çıkıyoruz’ diyemiyor. Pakistan yargıçları, darbeci bir anayasayı kabul etmedikleri için istifa ettiler. Bizde ise tam tersi oldu. Kenan Evren başa geçince, gidip elini eteğini öptüler" dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.