22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara17°C
  • İzmir21°C
  • Berlin2°C

HIZLI TREN GÜNEYDOĞU'YA DA GİDİYOR

Diyarbakır-İzmir, Şanlıurfa-Antalya arasında hem hızlı tren hattı, hem duble yollarla bağlantı sağlanacak.

Hızlı tren Güneydoğu'ya da gidiyor

26 Ocak 2011 Çarşamba 00:41

Diyarbakır-İzmir, Şanlıurfa-Antalya arasında hem hızlı tren hattı, hem duble yollarla bağlantı sağlanacak. İzmir ve Antalya’ya gelen turistler tren ve otobanla Diyarbakır ve Şanlıurfa’ya kısa sürede ulaşabilecek.

AK Parti’nin 2023 seçim hedefleri arasında, ‘inanç turizmi koridoru’nun uzandığı Doğu ve Güneydoğu için önemli projeler konuldu. İzmir ve Antalya’nın kumsallarına gelen turistlerin hızlı tren ve otobanla Diyarbakır ve Şanlıurfa’ya çok kısa sürelerde ulaşması mümkün olacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Cumhuriyet’in 100. yılını kapsayacak şekilde hazırlanan seçim beyannamesine göre, Diyarbakır-İzmir, Şanlıurfa-Antalya arasında hem hızlı tren hattı, hem duble yollarla bağlantı sağlanacak. 12 yıl sonrası için yapılan hazırlıkla, Ege ve Akdeniz’deki deniz turizmi ile Mersin’in Tarsus ilçesinden başlayarak Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin illerindeki kültür ve inanç turizmi bölgesi arasında hızlı bağlantı kurulacak.

Akdeniz’e gelen turistler Güneydoğu’ya çok kısa sürede karayolu ve tren yoluyla geçiş yapabilecek. Projenin bölgenin turistik yapısına ve gelişimine büyük katkıda bulunması bekleniyor.

5-6 SAATE İNECEK

250 kilometre hız yapan trenlerde yolcu taşımacılığının yanı sıra yük taşımacılığı da olacak. Böylece Güneydoğu illerinin ticari olarak da gelişimi hızlanacak. 1424 km olan Diyarbakır-İzmir ve 901 km olan Şanlıurfa-Antalya arası mesafelerde, 2023’e kadar tamamlanacak hızlı trenle 5-6 saatlik çok kısa sürelerde ulaşım mümkün olacak. Güneydoğu’ya uzanacak hızlı tren ve duble yollarla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı 2023 Türkiye Turizm Stratejisi’ndeki hedeflerin gerçekleşmesi sağlanacak.

İNANÇ TURİZMİ KORİDORU

‘İnanç Turizmi Koridoru’ denilen koridor, Tarsus’tan başlayarak Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin yörelerini kapsıyor. Bu koridor üzerinde Tarsus’tan Mardin’e kadar uzanan bölünmüş yol yapımı inanç aksını güçlendireceği gibi kısa ve orta vadede turistlerin bu bölgeye varışlarını ve tercihlerini hızlandıracak. Ayrıca Şanlıurfa’ya kadar ulaşan demiryolu bağlantısının Mardin’e, oradan bir koldan Diyarbakır’a, diğer bir koldan ise Siirt’te bağlanması inanç aksında ulaşımın çeşitlenmesini sağlayacak.

Hedef marka kentler

Turizmin ülke geneline yayılmasına imkan veren projelerle, kıyıların dışındaki bölgelere de konaklama ve diğer turistik yatırımın yapılması teşvik edilecek. Paris, Londra, Montreal ve Prag gibi Avrupa kentlerinde öne çıkan şehir turizmi örnek alınarak, Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya’nın yanısıra Adıyaman, Amasya, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon illerinde kültür turizmi canlandırılarak ‘marka kültür kentler’ oluşturulacak. Bu illerde uluslararası standartlarda şehir müzeleri kurulacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.