30 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara23°C
  • İzmir27°C
  • Berlin28°C

HİZBULLAH GENEL SEKRETERİ NELER SÖYLEDİ?

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 11 bakanın istifa etmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Hizbullah Genel Sekreteri neler söyledi?

17 Ocak 2011 Pazartesi 03:58

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan'da 11 bakanın istifa etmesiyle ilgili ''Biz mahkemenin (Uluslararası Hariri Mahkemesi) çalışmasına değil politize edilmesine karşı çıktık'' dedi.

Nasrallah, hükümet bunalımının ardından ilk kez Al Manar TV'de canlı yayınlanan bir programa katılarak, değerlendirmelerde bulundu. Nasrallah konuşmasına, bütün Lübnanlıların son yaşanan gelişmeleri bilmesi gerektiğini belirterek başladı.

Amerika ve İsrail'in, Uluslararası Hariri Soruşturması Mahkemesi ile ilgili ''Arapların uzlaşmasına her zaman karşı çıktığını'' ifade eden Nasrallah, ''Amerika'nın, Arapların kendi aralarındaki uzlaşmaya yönelik çabalarına sabotajlar yaparak, asla izin vermeyeceğini'' savundu.

Nasrallah, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hizbullah her zaman Lübnan'daki sorunların çözümü için Suudi Arabistan ve Suriye arasındaki çözüme yönelik girişimleri destekledi. Biz mahkemenin çalışmasını değil politize edilmesine karşı çıktık. Bu nedenle bakanlar kurulunu toplamayı, Lübnan hükumetinin mahkemeden çekilmesini, parasal desteği kesmesini ve ilişkisini bitirmesini istedik. Suudi Arabistan bize 'mahkemenin iptal ve iddianın iptal edilemeyeceğini' belirtti. Biz de bunu anlayışla karşıladık.

Görüşmeler olumlu giderken, Kral Abdullah'ın hastalanması ve Amerika'ya gitmesi, girişimin farklı bir hal almasına neden oldu. Başbakan Hariri, Amerika'dayken Suudi Arabistan, baskılardan ötürü bir uyarıda bulunmadan, Suriye'ye görüşmelerden çekileceğini bildirdi.''

Nasrallah, ''Amerika ve İsrail'in baskıları nedeniyle'', Suudi Arabistan ve Suriye girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını, bunun üzerine aralarında toplanarak, hükumeti düşürme kararları aldıkları belirtti. Nasrallah, ''Amerika ve İsrail'in iki ülkenin girişimine başından beri karşı olduklarını ve bu nedenle girişimin sona ermesine karşı çıkmadıklarını'' öne sürdü.

"İDDİANAME İSRAİL PLANIDIR"

Muhalefetin oy birliğiyle Geçici Hükümetin Başbakanı Saad Hariri'yi, yeni hükumeti kuracak başbakan adayı olarak görmediğini de belirten Nasrallah, Lübnan'daki hükümet krizinin çözülmesi için hem partiler arasındaki görüşmelerin hem de mahkemenin iddianamesinin önemli olduğunu vurguladı.

Nasrallah, ''Ancak görüşmeler nasıl olursa olsun, mahkemenin hazırladığı iddianamenin ayrı bir önemi var. Ben İsrail'in Lübnan'daki değişime yol açmak için eski Başbakan Refik Hariri'yi öldürttüğüne inanıyorum. Yalancı tanıkların arkasında duran hiçbir hükumeti de desteklemeyeceğiz. Hazırlanan iddianame İsrail'in planıdır'' diye konuştu.

Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, 1 saat süren konuşmasının sonunda, Hizbullah'ı kimsenin karıştırmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.