28 Mart 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara17°C
  • İzmir19°C
  • Berlin11°C

HEWLER’DEKİ ABD KONSOLOSLUĞU’NA FÜZELİ SALDIRI

​ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu ve çevresi çok sayıda füze ile hedef alındı. Can kaybı yaşanmayan saldırı ile ilgili ABD, İran’ı işaret etti.

Hewler’deki ABD Konsolosluğu’na füzeli saldırı

13 Mart 2022 Pazar 12:17

Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewler’de ABD Konsolosluğu ile ABD üssünün de bulunduğu havalimanına füzelerle saldırı düzenlendi. Ayrıca bölgedeki yerleşim yerleri ile K24 televizyon kanalı binasının da füzelerin hedefi olduğu belirtiliyor.

Resmi kaynaklar füzelerin hedefinin kim olduğunu açıklamazken, can kaybı ve yaralanma olmadığı açıklandı.

The Wall Street Journal gazetesinde yer alan ve ABD’li yetkililere dayandırılan haberde ise Hewler’de yapım aşamasındaki yeni ABD konsolosluk binası yakınına düşen füzelerin “İran kaynaklı” olduğu iddia edildi.

ABD’li yetkililerin, yerleşkenin vurulmadığı ve hiçbir ABD personelinin yaralanmadığını söylediği aktarılan haberde, yetkililerin saldırıda neyin hedef alındığından da emin olmadıklarını belirttikleri kaydedildi.

MOSSAD'IN HEDEF ALINDIĞI İDDİASI

Lübnan Hizbullahı'na yakınlığıyla bilinen "Al Mayadeen" televizyonunda yayınlanan haberde, Hewler'deki saldırının hedefinin orada bulunan İsrail'e ait istihbarat ve güvenlik birimi olduğu ileri sürüldü.

İran'a yakın Irak'taki Şii milislerin sıkça kullandığı sosyal medya hesapları ve İran medyası, 13 Nisan 2021’de de Irak'ın kuzeyindeki İsrail üssünün hedef alındığını iddia etmişti. Bunun üzerine Federal Kürdistan Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil ise "Kürdistan sınırları içinde İsrail istihbarat servisi Mossad'a ait üssün hedef alındığı" iddialarının asılsız olduğunu belirtmişti. İddiaları yalanlayan Adil, "Daha önce de bizlere yönelik İsrail'in Federal Kürdistan'da üssü bulunduğuna dair ithamlarda bulunulmuştur. Bize göre bu haberler ve ithamlar asılsızdır, amacı da bölgemize yönelik komplo girişimidir." ifadelerini kullanmıştı. 

Türkiye saldırıyı kınadı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı başkent Hewler’e düzenlenen füze saldırılarına ilişkin bir açıklama yayımladı.

Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Irak’ın Erbil şehrine bu sabah (13 Mart) balistik füzelerle yapılan saldırıları kınıyoruz.

Irak’ta barış ve istikrarı bozmaya yönelik bu tip eylemler asla kabul edilemez.

Türkiye, terörle mücadelesinde Irak’ın yanında yer almaya devam edecektir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.