28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara22°C
  • İzmir23°C
  • Berlin12°C

HDP’NİN TAKSİM YÜRÜYÜŞÜNE POLİS ENGELİ

HDP’li vekiller, Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması için 96 gündür açlık grevine devam eden Leyla Güven’e destek için Taksim Meydanı’ndaydı. Toplu olarak yürümelerine izin verilmeyen vekiller oturma eylemi yaptı.

HDP’nin Taksim yürüyüşüne polis engeli

11 Şubat 2019 Pazartesi 15:08

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecritin son bulması için 96 gündür açlık grevine devam eden Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven'in durumuna dikkat çekmek için Taksim Meydanı'nda bir araya geldi.
 

Buldan: "Adamlık, ölümlere engel olmaktır” 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Galatasaray Lisesi önüne yürüyeceklerini duyuran HDP'li vekillere yönelik "Yürütürsem adam değilim” sözlerini hatırlatan Buldan, "Adamlık, vekilleri yürütmemek değildir. Adamlık, insanlık, ölümlere engel olmaktır” diye konuştu. 40 yıldır demokrasi için mücadele ettiklerini de sözlerine ekleyen Buldan şöyle devam etti: "Demokrasi mücadelesini Soylu'dan öğrenecek değiliz. 40 yıldır mücadele ediyoruz, bundan sonra da edeceğiz. Tek isteğimiz demokrasi."

HDP'li vekiller, basın açıklamasının ardından İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray Lisesi'nin önüne yürümek istedi.

Çevik kuvvet polislerinin kalkanlarıyla çember içine aldığı vekillere, 2018'den bu yasak olduğu gerekçesiyle Taksim'de eylem yapamayacakları ve yürüyemeyecekleri söylendi.

Engellenen vekillerden Mithat Sancar, polis müdürüyle kısa bir tartışma yaşadı ve anayasal haklarının engellendiğini hatırlattı. Bu sırada polis aracından bariyerlerin zorlandığı ve vekillerin geri çekilmesi yönünde anons yapıldı. Vekillerden bazıları itiraz ederek bariyerlere dokunmadıklarını, anonsun provokatif olduğunu söylediler.

un44titled.jpg

Galatasaray Lisesi önüne yürümelerine izin verilmeyen vekiller otel önünde oturma eylemi yaptılar. Vekillerin sessiz oturma eylemi yaklaşık 20 dakika sürdü. HDP'li vekiller daha sonra Taksim Hill oteline girerek durum değerlendirmesi yaptı.

Bir süre bekledikten sonra otelden çıkıp İstiklal Caddesi’nde bir araya gelen bir grup vekil, “Leyla Güven onurumuzdur” pankartı açarak Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

hdp-vekil.jpg

31 Ocak 2018'de hakkında yürütülen terör soruşturması nedeniyle tutuklanan Leyla Güven, 7 Kasım 2018'de açlık grevine başlamıştı. 25 Ocak'ta tahliye edilen güven 96 gündür açlık grevine devam ediyordu.

Güven'e destek vermek ve Öcalan'a uygulanan tecrite son verilmesi için HDP'li eski vekiller Sebahat Tuncel ve Figen Yüksekdağ ile Diyarbakır Belediyesi eşki başkanı Gültan Kışanak'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda HDP'li açlık grevine devam ediyor.

untitled-005.jpg

Pazar günü yaptığı konuşmada HDP'li vekiller yürüyüş yapacaklarına değinen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Şimdi ‘Apo' içeride diye, güya milletvekilleri yürüyüş yapacaklarmış sağda solda. Sizi yürüten adam değildir” demişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.