29 Mart 2024
  • İstanbul20°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara21°C
  • İzmir25°C
  • Berlin15°C

HDP'DEN İRAN'A İDAM TEPKİSİ

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, İran rejiminin Kürt mahkumlar Ramin Hüseyin Panahi ile Loghman ve Zanjar Moradi isimli kuzenleri idam etmesine tepki gösterdi.

HDP'den İran'a idam tepkisi

08 Eylül 2018 Cumartesi 18:30

İran'da "Her yıl yüzün üzerinde Kürt aktivist idam edilmektedir" denilen açıklamada "Her fırsatta demokratik tepkimizi ortaya koyacağımızı ve idamların önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz" vurgusu yapıldı.

Açıklamada şunlara yer verildi:

23 Haziran 2017’de tutuklanarak hakkında idam cezası verilen 22 yaşındaki İranlı Kürt aktivist Ramin Hüseyin Panahi ile birlikte 2009 yılından beri tutuklu bulunan iki Kürt siyasi mahkum Loghman Moradi ve Zanjar Moradi’nin idam edilmelerinden dolayı derin üzüntü duymaktayız. 

Ulusal ve uluslararası demokratik kamuoyunu derinden üzen bu idamları şiddetle kınadığımızı belirtmek istiyoruz. Bu idamlar, başta Uluslararası Af Örgütü ve BM İnsan Hakları Komiserliği gibi uluslararası kurum ve demokratik kamuoyunun İran Hükümeti’ne, idamların infazının durdurulmasına yönelik yaptıkları baskı ve çağrılara rağmen gerçekleşmiştir. 

HDP olarak İran Hükümeti’ne yönelik yaptığımız iki çağrı sonuçsuz kalmış ve maalesef Ramin Hüseyin Panahi’nin idamı kardeşi ve avukatı tarafından kamuoyuna duyurulmuştur. 

Dünyada en çok idam cezası uygulayan ülkelerden birisi olan ve birçok suçun idam ile cezalandırıldığı İran’da her yıl kadın ve çocuklar dahil olmak üzere yüzlerce kişi idam edilmektedir. İran İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre 4 Eylül 2018 itibari ile 179 idam cezası infaz edilmiştir. İdam edilen siyasi mahkûmlar arasında da İranlı Kürt aktivistler ve insan hakları savunucularının sayısı oldukça kaygı vericidir. Her yıl yüzün üzerinde Kürt aktivist idam edilmektedir. 

Bir insanın yaşamının devlet eliyle yok edilmesi kabul edilemezken, İran’da her yıl insan kıyımına neden olan idam cezalarının bir an önce durdurulması için tüm demokratik kurumlar ve kamuoyu tepkisini ortaya koymalıdır. Penahi ve diğer Kürt aktivistlerin idam edilmeleri gibi, insanlığı derinden yaralayan acıların tekrar etmemesi ve idama yönelik şimdiye kadar geliştirilen siyasi tavırdan vazgeçilerek evrensel hukuk ve insan hakları temelinde bir yargılama sürecinin başlatılması için İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti’ne bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. 

HDP olarak, İran’da, özellikle çocuklara, kadınlara ve Kürt aktivistlere yönelik verilen idam cezalarını yakından takip etmeye devam edeceğimizi ve her fırsatta demokratik tepkimizi ortaya koyacağımızı ve idamların önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.