22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara14°C
  • İzmir19°C
  • Berlin3°C

HAYVANLAR ÖLÜLERİNİN ARDINDAN ÜZÜLÜR MÜ?

Bilim insanlarının kısa süre önce yayımladıkları araştırma sonuçlarına göre, kuşlar ölü bir türdeşiyle karşılaşınca diğer kuşlar da besin aramayı bırakıp "cenaze törenine" katılıyor.

Hayvanlar ölülerinin ardından üzülür mü?

27 Eylül 2012 Perşembe 10:45

Kaliforniya Üniversitesi'nden Terasa Iglesias ve meslektaşları, Kuzey Amerika'da yaşayan, kargagillerden olan 'Aphelocoma californica'nın ölü bir türdeşiyle karşılaşınca feryat edercesine bağırıp diğer kuşları da ölünün başına topladığını tespit etti. 

Bilim insanlarının kısa süre önce yayımladıkları araştırma sonuçlarına göre, diğer kuşlar da besin aramayı bırakıp "cenaze törenine" katılıyor. Çığlık benzeri sesler çıkardıkları bu tören yarım saat kadar sürebiliyor.

Önceki araştırmalar, bazı hayvanların türdeşlerinin ölümüne çok güçlü tepkiler verdiğini göstermişti. Örneğin zürafa ve fillerin, ölmüş akrabalarının cesedi etrafında dolanıp durdukları belirlenmişti. Japonya'nın Kyoto Üniversitesi'nden Prof. Fred Bercovitch'in Ağustos 2012'de African Journal of Ecology'de yayımlanan yeni çalışması da, hayvanların ölüleri için yas tutabileceğini gösteriyor. Bercovitch, Afrika'da zürafaları izlediği sırada, bir dişinin bacaklarını büküp eğildiğini ve yeni doğmuş ölü yavrusunu tekrar tekrar yaladığını gözlemledi. Zürafanın iki saatten fazla bir süreyi yavrusunun başında geçirdiğini anlatan Prof. Bercovitch, anne zürafanın tepkisinin Afrika fillerinde olduğu kadar uzun süreli olmadığını belirtiyor.

Sürüdekilerden birinin ölümü filleri gerçekten tedirgin edebiliyor. Ölüyü inceliyor, çoğu kez de cesedin başında nöbet tutuyorlar. Kenya'da bulunan Samburu Ulusal Parkı'ndaki filleri inceleyen bilim insanlarının, 2006 yılında Applied Animal Behaviour Science dergisinde yayımlanan araştırmaları, fillerde merhamet duygusu olduğunu ortaya koydu. Filler, akrabaları olmasa bile, hasta veya ölmek üzere olan fillerle ilgileniyor.

Kolorado Üniversitesi'nden hayvan davranışı uzmanı Prof. Marc Bekoff, Emotion, Space and Society adlı akademik dergide yayımlanan makalesinde şahitlik ettiği bir "saksağan cenazesini" anlatıyor. Yol kenarındaki ölü bir saksağanın çevresinde dört saksağanın toplandığını, iki tanesinin sırayla, uçup getirdiği dal parçalarını ölünün yanına bıraktığını söylüyor. "Daha sonra dördü de nöbet tutar gibi birkaç saniye bekledi ve teker teker uçup gittler."diyor. Bekoff, saksağanların ölüleri için üzüldüğü kanısında.

Hayvanların duygusuz yaratıklar olmadığı açık. Bilimsel çalışmalar hayvanların merhametli ve fedakar olabileceğini gösteriyor. Mesela mirketler, kendi yavruları olmasa da küçük mirketleri besliyor. Aslanlar, kuşlar, böcekler, karidesler başkalarının çocuk yetiştirmesine yardım ediyor. Filler sakat arkadaşlarına destek oluyor. Geyikler hayatlarını tehlikeye atma pahasına yavruları koruyor. Fareler arkadaşlarını kapandan kurtarmayı çikolata yemeye tercih ediyor. Çikolata sevmemelerine rağmen... (Zaman)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.