22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara17°C
  • İzmir21°C
  • Berlin3°C

HAŞİM KILIÇ'TAN ÖNEMLİ MESAJLAR

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yeni üyelerin yemin töreninde yaptığı konuşmayla çok konuşulacak...

Haşim Kılıç'tan önemli mesajlar

19 Ekim 2010 Salı 11:33

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa değişikliklerini, “Çağın nabzını tutamayan statükonun kibirli mensupları artık halkı ikna edememektedir” sözleriyle savunurken, yeni Anayasa’ya ilişkin de “Dinsel dogmalardan arınmış anayasalar toplumun hayat sigortasıdır” dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, TBMM’nin mahkeme üyeliğine Sayıştay kontenjanından seçilen Hicabi Dursun ile Türkiye Barolar Birliği kontenjanından seçilen Celal Mümtaz Akıncı ’nın yemin töreninde yaptığı konuşmada, hem referandumda kabul edilen anayasa değişikliği, hem de yeni Anayasa tartışmaları konusunda önemli mesajlar verdi. Kılıç’ın konuşmaları şöyle:

DİNSEL DOGMALARDAN ARINMIŞ

Anayasa yargısı hak ve özgürlüklerin güvencesidir. Bu yargı, gücü elinde bulunduranlara ölçülü ve makul olmayı öğretir. Güçlüleri, hukukun içine çekerek bireyi koruma altına alır. Çoğulcu, katılımcı, insan onuru ve hukukun üstünlüğü temeline oturan, dinsel ve etnik dogmalardan arınmış, değişime açık, farklılıkları uzlaştıran Anayasalar bir toplumun hayat sigortasıdır.


KİBİRLİ MENSUPLARI

Toplumlarda özgürlük ve demokrasi isteklerine ilişkin güçlü sesler yükselmekte, buna cevap veremeyenler yıkılıp gitmektedir. Değişime karşı çıkan, çağın nabzını tutamayan statükonun kibirli mensupları artık halkı ikna edememektedir. Anayasaların ve Anayasa mahkemeleri üyelerinin toplumun bu istekleri karşısında kayıtsız kalması düşünülemez.

ZORBA DEVLETLER

Özgürlük ve demokrasinin tadına varmış insanları susturabilmek zorba devletlerin işi olmuştur. Devletin görevi, yükselen sesleri susturmak değil, farklı sesleri ahenkli hale getirerek maskeli ve ikiyüzlü bir ahlakın oluşmasına engel olmaktır. Güçlü devletin ‘kendini koruma hakkı’ anlayışının arkasına gizlenerek bireylerin hak ve özgürlüklerini yok etme girişimi ‘meşru müdafaa’ zeminine de oturtulamaz. Devleti güçlü ancak özgürlüklerini doya doya yaşamamaktan dolayı halkı mutsuz olan ülkenin varlığının anlamsızlığı açıktır. Demokratik ülkeler gücünü özgürlüklerden alır.

BİRLİKTE YAŞAMA FORMULÜ

Farklılıkları değiştirmeye, kendimize benzetmeye çalışmadığımız sürece bu hedefi yakalamak hayal değildir. AİHM Yunanistan’la ilgili verdiği bir kararında ‘Demokratik ve çoğulcu toplumla bütünleşen bir ülkenin yetkililerine düşen görev çoğulculuğu yok ederek gerginlik nedenini ortadan kaldırmak değil, farklı grupların birbirlerine karşı hoşgörülerini arttırmaktır’ diyerek birlikte yaşamanın formülünü vermiştir. Herkesin hayat tarzına, düşüncesine, inancına, farklılığına ve varlığına saygı göstererek, insanlık onurunu yüceltmek, korumak zorundayız.

KİSVELERİNİ GİYDİLER

Anayasa Mahkemesi’nin yeni üyeleri Hicabi Dursun ve Celal Mümtaz Akıncı’ya kisvelerini giydirildi. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Adalet Bakanı Ergin ve bazı davetliler Kılıç’ın makamında bir süre sohbet etti.

Yargıtay ve Danıştay başkanları katılmadı

AYM’nin yeni üyelerinin yemin töreni dün Yüce Divan Salonu’nda yapıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Bülent Arınç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yargı üyeleri ve bürokratlar katıldı. Yargıtay ve Danıştay başkanlarının törene katılmaması ise dikkat çekti. Törende bir konuşma yapan Başkan Kılıç, yeni üyelerin görevlerini “sorumluluk bilinci içinde, Anayasa’ya, yasaya ve hukuka uygun olarak oluşacak vicdani kanaatlerine göre yerine getireceklerini” belirterek, “Korumak üzere kendilerine emanet edilen Anayasa’nın temel ilkelerinin doğasını bozmadan sürdürecekleri görev anlayışı yeminin en önemli sonucu olacaktır” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.