30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır19°C
  • Ankara24°C
  • İzmir26°C
  • Berlin27°C

'HAPİSTEKİ KÜRT GAZETECİLER İÇİN UTANABİLİRSİNİZ'

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, “Medyanızdan utanmanıza gerek yok ama hapisteki Kürt gazeteciler için utanabilirsiniz” dedi.

'Hapisteki Kürt gazeteciler için utanabilirsiniz'

06 Ekim 2011 Perşembe 11:20

Yeni Medya Düzeni Konferansı’nın ikincisi dün İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Konferansın merakla beklenen konuşmacısı Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’dı. Türkiye’deki ana akım medyanın durumunun Batı’dakinden daha kötü olmadığını dile getiren Assange, “Medyanızdan utanmanıza gerek yok ama hapisteki Kürt gazeteciler için utanabilirsiniz” dedi. 

“Gerçek, hakikaten reform yaratmaya yeter mi? Hayır yetmez, sorun da bu. Gerçekle her şeyi değiştiremeyiz, ama gerçekle birlikte birçok şeyi değiştirme umuduna sahip olabiliriz. Bu umut birçok ülkede yeşerdi” diyen Assange, kurucusu olduğu Wikileaks’in 5.yaşını geride bıraktığını hatırlattı. 

Batıdaki ana akım medya organlarıyla kıyaslandığında Türkiye medyasının utanması için bir sebep olmadığını dile getiren Assange, bununla beraber pek çok reformun yapılması gerektiğini de ekledi. “Hapisteki Kürt gazeteciler için utanabilirsiniz” diyen Assange, Guardian, El Pais, New York Times, Fox News gibi medya organlarını “Yalancı Peygamberler” olarak niteledi. 

KURTLAR VADİSİNE ŞAŞIRMIŞ 

Kitlelerin kendilerini Hollywood tarzı agresif motifleri ön plana alan yapımlara yakın hissettiğini söyleyen Assange, “Hollywood tarzı olsa da olmasa da kendi kültürünüzün dünyaya bakışını gösterebilen medyanız, sinemanız var mı? Yoksa üzerinize dayatılan Hollywood kültürünün aynısını kopyalamak mı istiyorsunuz? Şimdi Kurtlar Vadisi’ni gördüğümde garip bir şekilde şaşırdım ama haz alarak şaşırdım. Gerçekten başka bir Hollywood filmi ama Müslümanları öldürmekten ziyade konu İsrail üzerine” dedi. Assange, Hollywood tarzı bir kültürün kopyalanmasının aslında egemen elitin gücünün kopyalanması olduğunu da dile getirdi. 

Dünyanın ve gazeteciliğin geleceğine dair son derece umutlu olduğunu dile getiren Assange, gelişen iletişim, telekomünikasyon ve devlet yardımları sayesinde birçok perspektife erişilebileceğini belirtti. 

Wikileaks’in 5 sene önce en zor noktalara temas etmeye çalıştığını dile getiren Assange, “O zamanlar sansür, yani yayınlanmadan önce ve yayınlanmadan sonra son derece sansüre açık bu malzemeyi kamuya açmak fikriyle başladık yola ve bu zor bir işti” dedi. 

“Biz hükümet belgeleriyle ilgileniyorduk. Bu ya bir gerçekti ya da yanlıştı. Tabii ki arada yorum kattığımız oldu. Temelde biz bastırılan, gizlenen, tehdit edilen bilginin medyaya, kamuya ve agresif saldırılara karşı bir cephe olarak ortaya koyduk” diyen Assange, birçok gazetecinin deneyimlerine göre kendi işlerinin daha kolay olduğunu söyledi. (Evrensel)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.