30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara13°C
  • İzmir14°C
  • Berlin11°C

HAMAS İLE EL FETİH UZLAŞTI

Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra Filistinli gruplara daha tarafsız yaklaşmaya başlayan Mısır, El Fetih ve Hamas'ı uzlaştırmayı başardı.

Hamas ile El Fetih uzlaştı

28 Nisan 2011 Perşembe 10:11

Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra Filistinli gruplara daha tarafsız yaklaşmaya başlayan Mısır, El Fetih ve Hamas'ı uzlaştırmayı başardı. Hamas'ın Gazze Şeridi'nde yönetime el koyduğu 2007 yılı ortalarından bu yana hasım haline gelen, El Fetih ile Hamas arasında birliği yeniden sağlamaya yönelik ön anlaşma dün Kahire'de imzalandı. Anlaşma uyarınca önce geçici bir hükümet kurulacak, bir yıl içinde de ortak seçime gidilecek. Kurulacak geçici hükümetin bir teknokratlar hükümeti olacak ve Filistinli tüm gruplardan temsilciler bulunacak.

Hamas sözcülerinden Tahir el Nono, Mısır'ın resmi imzalar için kısa süre içinde tarafları davet edeceğini açıkladı. 2006 yılındaki genel seçimleri kazanan Hamas'ın oluşturduğu hükümeti tanımayan El Fetih, ayrı bir hükümet teşkil etmişti. Hamas da kontrol ettiği Gazze Şeridi'nde kendi kurduğu hükümeti devam ettirmişti. Tarafları barıştırmak için yıllarca çaba gösteren Mısır'ın, El Fetih yanlısı bir tutum sergilemesi, görüşmelerden bir sonuç alınmasını engellemişti.

Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma İsrail'i ise tedirgin etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı ve El Fetih lideri Mahmud Abbas'tan, barış konusunda kendileri ile Hamas arasında bir seçim yapmasını istedi. Filistinli gruplar arasındaki anlaşmazlık, İsrail tarafından çok iyi kullanılmış ve bunun sonucu olarak Ortadoğu barış sürecinden hiçbir sonuç alınamamıştı.

Hamas-El Fetih uzlaşmasının ise İsrail'i uluslararası arenada daha da sıkıştırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Filistinli grupların aralarındaki uzlaşmanın, eylül ayında deklare edilmesi beklenen '1967 sınırları içinde bağımsız bir Filistin devleti' projesinin de ölü doğmasını engelleyeceği ifade ediliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.