01 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara15°C
  • İzmir17°C
  • Berlin18°C

HAKKI DEVRİM: ÜLKE ANA DİLDEN DAHA ÖNEMLİ DEĞİL

Radikal'deki köşe yazılarına geçtiğimiz yıllarda son verilen gazeteci-yazar Hakkı Devrim, uzun süren sessizliğini sonunda bozdu.

Hakkı Devrim: Ülke ana dilden daha önemli değil

06 Mayıs 2013 Pazartesi 11:18

Türkolog ya da dil bilimci olmamasına rağmen Türk diline verdiği önemle tanınan gazeteci-yazar Hakkı Devrim, T24'ten Hazal Özvarış'ın sorularını yanıtladı. İşte ilgili bölüm...

"İNSANI DİLİNİ KONUŞMAKTAN MEN ETMEK CİNAYET" 

Türkçe'ye verdiğiniz önem, köşenizdeki "Dil yâresi" bölümüyle de malumumuz. Bir dil parantezi açsak ve sorsak; kaleminizi hakkında oynatmaktan esirgemediğiniz Kürtçe'nin ana dilde eğitim dili ve ikinci resmi dil olması taleplerine sizin bakışınız ne?

İnsanların en mukaddes yerleri dilleridir. Ama insanlar, kadınlara verdikleri önemi dillerine vermiyorlar. Bir insanı dilini konuşmaktan men etmek kadar büyük bir cinayet olabilir mi? Sadece Kürtlerin değil, Rum, Yahudi arkadaşlarımın da dillerini yasaklamaya kalktılar. Papazları, 6-7 Eylül'de sünnet etmeye kalktılar. Bütün bu hengâme içinde benim bir dil davam var, ama ümidim yok. Söylediğin talepler hakkında benim hiçbir tereddüdüm yok. Bu asgari bir insan hakkıdır, yaşamak hakkı kadar tabii bir haktır. İnsanın kendi dilini konuşmak, öğrenmek için meşru, kurulu müesseselerden faydalanması gerekir. 

"ÜLKE BENİM İÇİN DİLDEN DAHA ÖNEMLİ DEĞİL" 

"Ana dilde eğitim ülkeyi böler" diyenlere siz ne dersiniz?

İsterse böler. Ben ne yapayım? Ülke benim için dilden daha önemli değil ki!

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.