05 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara16°C
  • İzmir21°C
  • Berlin20°C

HAK-PAR: TÜRK DEVLETİ ANADİL HAKKINI ÇİĞNEMEYE DEVAM EDİYOR

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) İstanbul İl Örgütü, Anadilde eğitim için basın açıklaması yaptı.

HAK-PAR: Türk devleti anadil hakkını çiğnemeye devam ediyor

16 Eylül 2013 Pazartesi 22:08

16 Eylül 2013 pazartesi günü Saat: 17.00’da, Galatasaray Lisesi önünde yapılan ve HAK-PAR İstanbul İl Başkanı Av. Semra Arcan Gökçen’in okuduğu açıklamaya, HAK-PAR Parti Meclisi Üyeleri, Bedri Işık, Sabri Serin, Mahmut Döğer, Mustafa Aytaş ve Özgür Basut, Kadıköy İlçe Başkanı Ahmet Engin, il ve ilçe yöneticileri ile partililer katıldı.

Yapılan açıklamanın ardından HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay imzalı bir metin dağıtıldı. İşte o metin...

Anadilde eğitim temel bir insan hakkıdır

İlkokuldan üniversiteye kadar Kürtçe eğitim! 

16 Eylülde yeni öğretim yılı başlıyor. Ama anadili Türkçeden farklı olan milyonlarca çocuğumuz geçmişte olduğu gibi bu yıl da anadillerinde eğitim görme hakkına sahip değiller.

Anadilde eğitim temel bir insan hakkıdır ve ilgili tüm uluslararası sözleşmelerde garanti altına alınmıştır. Bu, çocuğun bilgiye ulaşması ve kişiliğinin gelişmesi için pedagojik bakımdan da doğal ve zorunludur.

Ama ne yazık ki Türk devleti bugüne kadar bu hakkı çiğnedi ve bugün de çiğnemekte devam ediyor. Kürt halkının yıllardır yükselttiği anadilde eğitim talebi hâlâ karşılanmış değil.

Mevcut anayasada bu hak gasp edilmiştir. Şu anda sürmekte olan yeni anayasa çalışmasında ise, gerek iktidar partisi, gerekse ana muhalefet, bu hakkın anayasada yer almasına yanaşmamaktadır.

Böylesi bir uygulama çağdaş hukuka aykırı ve gayri insanidir, zulümdür. Bir an önce gerekli yasal düzenlemeler yapılarak bu temel hak hayata geçirilmelidir.

Kürt sorununa ilişkin inkârcı, baskıcı, asimilasyoncu paradigmanın çöktüğü, çözüm ve barış için arayışların devreye girdiği bu dönemde, atılması gereken temel adımlardan biri de anadilde eğitim hakkının tanınmasıdır.

Bir yıl kadar önce uygulamaya sokulan 2 saatlik seçmeli ders hakkı asla bu ihtiyacı karşılamaz. Sayısı bu ülkenin sınırları içinde 25 milyona ulaşan Kürt halkının çocukları ve gençleri de ilkokuldan üniversiteye kadar anadillerinde eğitim yapabilmelidir.

Bu uygulama bir an önce başlatılarak bu tarihi haksızlık giderilmelidir. Bu iş için gerekli öğretmen ihtiyacının karşılanması için yeter sayıda öğretmen okulu açılmalıdır.

Bu yıl Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt dili bölümünün verdiği 500 mezuna ve Bingöl, Dersim üniversitelerinin verdiği ve vereceği mezunlara da kadrolu öğretmenlik hakkı tanınmalı, atamaları yapılmalıdır.

Partimiz HAK-PAR bu amaçla Hükümeti ve Parlamento’yu göreve çağırır.

Başta eğitimciler olmak üzere, ilgili tüm kurum ve kişiler, aydınlar, Kürt halkının bu haklı talebine destek vermeli.

Kemal Burkay
HAK-PAR Genel Başkanı

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.