02 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır21°C
  • Ankara13°C
  • İzmir17°C
  • Berlin19°C

GÜNLÜK GAZETESİ KAPATILDI

Prof. Hassanpour'un 'Gelişen dünya dilbilim düzeninde dilsel haklar: Devlet, pazar ve iletişim teknolojileri' başlıklı yazısını 'Örgüt propagandası' sayarak bir aylık kapatma 'cezası' verdi.

Günlük Gazetesi kapatıldı

22 Ağustos 2009 Cumartesi 20:27

19 Ocak 2009'da yayın hayatına başlayan Günlük Gazetesi ikinci kez kapatıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, DTP'ye yakınlığıyla bilinen gazetenin 14. sayfasında yer alan Toronto Üniversitesi Yakındoğu ve Ortadoğu Medeniyetleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Amir Hassanpour'un 'Gelişen dünya dilbilim düzeninde dilsel haklar: Devlet, pazar ve iletişim teknolojileri' başlıklı yazısını 'Örgüt propagandası' sayarak bir aylık kapatma 'cezası' verdi.

Bu kararın MGK toplantısından bir gün sonra alınmasının 'çarpıcı' olduğunu ifade eden Günlük Gazetesi Genel Yayın yönetmenlerinden Filiz Koçali, 'Kürtlerin konuşturulmadığı bir süreçten 'demokratik açılım süreci' diye bahsedilemez. Ya bu bir 'demokratik açılım süreci' değil, ya da bu süreci sabote etmek isteyenler var' diye konuştu.

Bu kararın basın ve ifade özgürlüğüne bir darbe olduğunu kaydeden Koçali, 'Kapatmaya gerekçe yapılan yazı, dünyaca ünlü bir profesör olan Amir Hassanpour'un daha önce uluslararası dergi ve gazetelerde yayınlanan yazısıdır. Türkiye bu kararla aynı zamanda dünyaca ünlü bir dil bilimciye de sansür uygulamış oldu' dedi.

İKİNCİ KAPATMA

Günlük gazetesi, 8 Haziran 2009 tarihinde de, gazetenin 1 Haziran tarihli nüshasında yer alan bir haber fotoğrafı nedeniyle kapatılmıştı. Kapatmaya gerekçe gösterilen gazete nüshasında Diyarbakır'da düzenlenen bir konserde DTP milletvekillerini gösteren bir fotoğrafa yer vermişti. Söz konusu fotoğrafta, konseri izleyen kalabalığın arka tarafta açtığı Abdullah Öcalan pankartı da girmiş ve mahkeme de Öcalan posterinin 'odak seçildiği'ni savunmuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.