22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara14°C
  • İzmir19°C
  • Berlin2°C

GÜL'DEN "ASKERE SİVİL YARGI YOLU"NA "EVET" FLAŞ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül askere sivil yargı yolunu açan yasayı onayladı. Ancak Gül yasayla ilgili endişelerin giderilmesi için ek düzenleme istedi.

Gül'den "askere sivil yargı yolu"na "evet" Flaş

08 Temmuz 2009 Çarşamba 18:41

Konuya ilişkin az önce yapılan yazılı açıklama şöyle:

“5918 sayılı “Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından, Anayasanın 89 ve 104 üncü maddeleri uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.

Ayrıca Başbakanlığa gönderilen bir yazı ile “Anılan Kanun ile, yapılan diğer düzenlemelerin yanında, asker olmayan kişilerin barış zamanında askerî mahkemelerde yargılanmalarına son verilmiş; ayrıca, asker kişilerin barış zamanında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 250 nci maddesi uyarınca görev yapan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine giren bir suçu işlemeleri durumunda, bu mahkemeler tarafından yargılanmaları öngörülmüştür.

2008 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayımlanan Katılım Ortaklığı Belgesinde yer verilen ve kısa vadeli öncelikler arasında bulunması sebebiyle 2009 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesinde yarar görülen “Askerî mahkemelerin yetkisinin askerî personelin askerlikle ilgili görevlerine hasredilmesi maddesi gereğince bu düzenlemenin yapıldığı anlaşılmaktadır.

Yapılan düzenlemenin, 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun “Genel görev başlıklı 9 uncu maddesindeki, askerî mahkemelerin “kanunlarda aksi yazılı olmadıkçaö maddede belirtilen suçlara ait davalara bakmakla görevli olduklarına ilişkin hükümle de uyumlu olduğu görülmektedir.

Bununla birlikte, bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukukî güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda görülmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, belirtilen hususlarda gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasının uygun olacağını belirtmişlerdir denilerek, yeni yasal düzenleme ihtiyacına işaret edilmiştir.“

CHP Anayasa Mahkemesi'ne götürecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de, yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıkladı.

"Yasayı hiç kuşkusuz Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Sami Selçuk bile bu yasanın Anayasa'ya açıkça aykırı olduğunu söylüyor. Ayrıca böyle tereddütlerin giderilmesi için bazı şeylerde bulunması gibi bir yetkisi yok Sayın Cumhurbaşkanı'nın. Tereddütlerini belirtmesi hukuken hiçkimseyi bağlamaz. Eğer tereddütleri vardıysa tekrar görüşülmesi için Meclis'e gönderseydi Sayın Cumhurbaşkanı. Şimdi ciddi bir kaos yaşanacaktır"

"Bize kalan tek yol Anayasa Mahkemesi'ne gidip yürürlüğnün durdurulmasını istemektir. Sayın Cumhurbaşkanı "tarafsız"lık beklentimizi karşılayamadı"

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.